0

Jalan2 Buang Mase...

Posted by Cikgu Fitrie on 10:05 PM in
Few days ago, aku ngan Shida, kuar lepak sama lagi... Saje nak nengok wayang sambil2 tu leh main bowling ke karaoke ke apa ke kan... Saje nak lupakan masalah... Then kitorg decided nengok cerita The Chronicles Of Narnia : The voyage of the dawn treader... Kat leisure mall taman pelangi...



Surprise2, ingatkan watak Peter ngan Susan jd hero mcm narnia 1 & 2, tp hanya cameo sajer... Sama gak ngan The White Witch, my fav character lakonan Tilda Swinton ke apantah nama dia... Tak ingat... Tapi yang best ada watak baru, sepupu diorang, Eustace Scrubb yang very the english boy... Love his accent... Dia mula2 nampak mcm tak cute sebab all those freckles and small eyed with annoying persona, mmg menyampah sangat sbb dia lakonkan watak sepupu jahat ( macam sepupu harry potter yg chubby tu ), tapi lepas dia pun tercampak sama kat narnia, things are getting better...

I expect more actually from this movie sebab voyage adventure dia x berapa nak adventure sngat.. Thats what i think la.. Tapi ada elemen of surprises gak utk aku yang tak pernah jumpa or baca buku2 Narnia ni...

Yang best dia punya scene masa kat pulau yang ada 'halimunan' tu... ngan masa Eustace jadi dragon.. Yes, he did turn to a dragon! Nak tau kenapa, nengok la... And of course, my fav character, si tikus tu, Reepicheep... Comel and dia jadik BFF Eustace pastu..



Tikus ni nampak comel jer, rasa macam nak bela jer, tapi yang kat umah aku kat segamat tu, very the hampeh, dah la takleh cakap ke main pedang ke, ni berak sepah2 tak reti nak bersihkan, pastu bgi racun ke perangkap besi ke, sume tak kena.. Tu je yang Reepicheep kat umah aku tu tau buat!

Dalam cerita ni, diorang nak collect 7 pedang bangsawan narnia yang hilang dan dalam perjalanan tu macam2 halangan ada...Tujuannya, nak kalahkan dark magic yang menguasai pulau apa ntah dan nak selamatkan org2 narnia yang hilang...

Apa2 pun, pas aku wat research sikit, rupanya banyak lagi buku Narnia ni... Pas the voyage of the dawn treader ni, kisah the silver chair pulak... And nak tau tak, dalam silver chair ni, sume watak2 Pevensie dah takde, sebaliknya Aslan panggil Eustace, sepupu diorang lak yang tolong... Nak tau, google sendiri kesudahan silver chair tu.. hehehe...



Hero the next Narnia Movie agaknya la... Papehal pun, nengok sendiri baru puas hati...


xoxo,


0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.