0

happy birthday

Posted by Cikgu Fitrie on 7:05 PM
selamat ulang tahun... semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan diberkati oleh-Nya selalu... tiada apa yg dpt diberikan lagi, hanya doa yg mampu dipanjatkan... berbahagialah selalu...



Links to this post
0

Aku dan gitar

Posted by Cikgu Fitrie on 11:42 AM in
♩ ♪ ♫ ♬ ♭ ♮ ♯ Kita berkenalan hanya dalam laman muka buku.. lalala... ♩ ♪ ♫ ♬ ♭ ♮ ♯ 
( sambil strumming gitar )...

Apa ingat aku tak reti main gitar kah? Tadi baru je wat mini preview main gitar...  So, bertuahnya dia dapat nengok mini show aku kan... 




Links to this post
0

Tanda Sayang



Tanda - tanda kita dicintai dan disayangi.
( banyak yang betul... faham2kan lah sendiri kan, sbb kadang2 kita pun tak perasan )
Ni ciplak kat blog ni : Siti Khadijah

Sambil2 tu, download lagu ni dan play sambil baca list kat bawah ni :


1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya. 

2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya. 

3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah. 

4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tau tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tau kegiatan kamu. 

5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ’selamat pagi’, ’have fun’, ’selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, karena dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dengan cara yang berbeda, bukan “aku CINTA padamu”. 

6. Jika kamu merayakan tahun baru dan kamu tidak mengundangnya ke pesta yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS. 

7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, karena saat-saat itu ialah saat yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. karena saat bersamamu tidak selalu terulang. 

8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingat setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. karena dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu. 

9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, karena dia ingin tahu apa kgemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun susah menggemari kesukaan kamu, tapi akhirnya dia bisa. 

10. Kalau kali terakhir kalian bertemu, kamu mungkin sedang sakit, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – karena dia khawatir tentang kamu, peduli tentang kamu. 

11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan kapan ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa. 

13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup karena kamu telah menggetarkan dunianya. 

14.Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu. 

15.Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan senantiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan lingkungan yang mungkin membawa pengaruh buruk terhadap kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’ 

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih. 

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang meng'annoying'kan, seperti menelefon kamu 100 kali sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu. 

18. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi. 

19. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira karena dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari memenuhi permintaan kamu walau sesulit apapun permintaan itu. 

20. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda yang berharga buatnya. 

21. Dan jika kamu coba menjauhkan diri darinya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyadarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya. 

22. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu karena sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu. 

23. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, karena dia tidak mau kamu terbebani karenanya. saat kau pinta dia pergi, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, karena dia benar-benar mengerti apa itu cinta


sayang kamu... <3


Links to this post
0

NESADDICT

Posted by Cikgu Fitrie on 12:46 AM in ,

Nescafe anyone... 

Tetibe je bila buat a cuppa nescafe, teringat kat sedara aku kat Singapore. Dulu masa kecik2 selalu gi sana.. Masa tu dia dok kat Clementi. Then, oleh kerana tiap2 malam aku sebelum tido nak kena minum nescafe, malam tu aku suruh la dia buatkan nescafe sebab aku memang tak reti buat... Maklumlah, anak mak kan.. mak le buat kan.... ni mak kat mesia, anak kat perantauan, terpaksalah suruh sedara aku buatkan.. hahaha...

seriously, sampai la skang ni, kalau balik umah mak, mesti mak buatkan nescafe tiap2 malam sblm mak gi tido... :) Manja tak? :P

talk about NESADDICT, the closest person i know pun sama gak... No wonder...


mai se-chawan! 1 Now 1 Nescafe




Links to this post
0

Address Bar Icon

Posted by Cikgu Fitrie on 12:15 PM in ,
Sebelum ni, pernah gak dok cuba nak tukar address bar icon tu.. Tapi xjadik2 sbb tak faham mcmana nak menukarnya... Maklumlah, buta IT la katakan! Then recently masa check setting layout aku, ternampak icon ni, try2 and voila, jadik... 


Xnampak perbezaan.. Nengok ni pulak...

Mudah je nak tukaq... Gi kat dashboard, klik layout...


Then edit je kat favicon bar tu... Dah jadik... Terer tak? Terer tak? 

Note : Pic yg nak digunakan mesti segi empat sama.. Mesti!






Links to this post
0

Karnasi

Posted by Cikgu Fitrie on 11:23 PM
Karnasi? Cubalah teka... Ni clue nya...

determination - diterminasi
exploration - eksplorasi
expedition - ekspedisi
evacuation - evakuasi
hallucination - halussssss...sinasi ( sambil raba kulit kepala )

abis kalau karnasi, apa pinjaman BI nya???






carnation - karnasi....! Boleh?



hehehehe... Just nak bagi tau je, ni lah bunga favourite aku... walaupun sinonim dengan hari ibu, still, aura keibuan aku terserlah jua tau.. hehehe... So, ambil perhatian ya si DIA, untuk besday saya, saya nak bunga ini dalam gubahan atau bouquet nanti... *utk konvo pun saya nak jugak tau!



owh how i missed getting flowers from him...





Links to this post
2

Summary of learning theories

Posted by Cikgu Fitrie on 10:24 PM in , , , , ,


Kepada kengkawan Tesl 3, ni another reading materials utk korang. Like MD always preached, sharing is caring, this is my way of showing my deepest care for you guys... 


Klik je kat atas tu... Bg korg yang ada notes, jgn lupa email kat saya ye... Maklumlah, FB dah xde.. Hehehe...

link ni pun ok jugak untuk dibaca - http://academics.rmu.edu/~tomei/ed711psy/1lngtheo.htm

Links to this post
0

Chat Box Jadi Status Update

Posted by Cikgu Fitrie on 10:07 PM in , ,
Perkara diatas adalah dirujuk...

Memandangkan aku dah takde FB, jadi timbulnya idea nak jadikkan chat box kat sebelah ni sebagai status update aku... Keren kan ide gue! Tak bermakna, org2 tak boleh nak chat or tulis pape kat situ pun, boleh.. Just, nak jadikan tempat tu aku luahkan apa yg aku rasa pada bila2 masa...


Kelas tak?




Links to this post
0

Shu & Wan Newest Passion

Posted by Cikgu Fitrie on 9:54 PM in , ,
Minggu lepas my bff ada bg tau dia dah beli rabbits.. So, oleh kerana tsunami emosi yang melanda, dan aku tak boleh keluar rumah atas alasan anxiety atau agoraphobia, tak dapat nek melawat 'anak-anak' sedara aku tu...

Then, hari ni atas sebab nak cuci kete dan nak subside kan anxiety aku tu, maka aku ajak la Wan and Shu teman gi cuci kete kat auto carwash kat bandar Segamat... OMG, tak bersih langsung, I ended up lap sendiri kete aku... Benci!

Then balik carwash, gi makan kat kedai makan belakang Giant segamat tu... PERINGATAN UNTUK SEMUA, tak sedap langsung. Seriously, take my word, jangan makan kat situ... Kalau terdesak sangat nak makan, call me - aku akan masakkan utk korang!


Nasi goreng ayam SAMBAL? Mana sambalnya????


Sampai2 je umah dia, nampak la ada koleksi baru bunga2 kat mini garden dia tu.. This one caught my attention.. Bunga burung.. Seriously, macam burung kan??



Kaler dia pun cantik...

Then, lepas makan barulah dapat melihat anak2 sedara aku yang bertemakan nama anime jepun tu... Sakura, Chibi ngan sape ntah lagi satu tu... Atashinci kot... 



Haaaa ni lah baby2 diorg... Favaourite aku yang ni... Comel...




Taman permainan rabbit2...




Fav sangat... Sangat lembut...




Kata Shue, hujung tahun ni boleh la wat BBQ!

hahaha....



Links to this post
0

Penulisan Laporan Kajian Tindakan

Assalammualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Berbloggingnya saya pada hari, bukanlah untuk meraih rating, atau pun mencari kenalan, tetapi hanya untuk berkongsi apa yang saya tahu dan bahan yang saya ada berkaitan kajian tindakan. 

Skema tak? Haha.. Well, kepada guru-guru atau sesape sahaja yang ingin mendapatkan contoh format penulisan kajian tindakan, bolehla klik link kat bawah ni... Ini bertujuan untuk berkongsi bahan yang saya ada kepada rakan2 yang memerlukan. Maklumlah, satu guru satu kajian tindakan. Jadi, sekurang2nya kita bersama2 telah memartabatkan perkongsian ilmu.. Chewah..  

Link kat bawah ni, Format Laporan Kajian Tindakan Format EPRD, cuma menggariskan point penting yang perlu ada dalam laporan kajian tindakan kita. Xde la contoh2 ayat, cuma gambaran diberikan didalam bentuk point form yang rasanya mudah untuk difahami. Format ini sesuai untuk dilaksanakan bagi tujuan kalau laporan cikgu terpilih untuk seminar kajian tindakan. atau untuk di'journal'kan.. haha... Rasa macam buat mini dissertation untuk viva voce. 

Link ke dua tu, adalah format yang dipermudahkan. Sangat2 senang, hanya isi tempat kosong sahaja. Tulis tangan pun boleh, tapi SAYA tak galakkan. Nampak macam tak professional zaman typewriter computer ni, nak tulis tangan lagi... Surat bank pun initial pakai komputer tau... Caranya, cikgu donlod, pastu fill in the blanks je.

Format Laporan Kajian Tindakan ( Format EPRD ) : Klik Sini
Format Laporan Kajian Tindakan ( Dipermudah ) : Klik Sini

Ada lagi... Sebagai bonus tambahan, saya pernah buat Fail Meja Kajian Tindakan Sekolah. Jadi kepada sesapa yang menjawat jawatan sebagai Penyelaras Kajian Tindakan Sekolah, ingin saya kongsikan bersama kepada anda dengan harga RM15 untuk setiap muat turun. tanpa syarat... ( just doakan2 saya happy, bahagia, sihat, selamat dan murah rezeki je sudah! :) hehe

Fail Meja Kajian Tindakan Sekolah : Klik Sini

Nota : Kalau xdapat download, bg tau ye.. Saya email personally... Leave your e-mail kat Status Update & Chat box tu k...

Links to this post
0

April's Entry

Posted by Cikgu Fitrie on 12:48 AM in ,
Huishhh.... Dah masuk April dah... Dah setahun dah. Apa yang setahun, biarlah aku je yang tau... Sib baik la 1 April ni hari Ahad kan.. Kalau waktu sekolah mesti bengang punyer sebab ada member2 yang nak kena kan, tak pun naluri kejahatan dalam sanubari ni nak kena kan orang kan! 


By the way, masa zaman sekolah2 dulu memang biasalah hari nak memperbodohkan orang ni kan... Ada mamat A ni, buat2 muka cemas, pastu sambil tercungap2 cakap pengetua nak jumpa Minah B sekarang... Maka minah B ni, yang konfius ada buat salah ke tak, dengan gabranyer ke ofis.. memang berpeluh jugak bawah lengan* nya... Sampai2 je ofis pengetua, bukan je pengetua yang blur dan terpinga2, last2 mamat A yang kena panggil semula... Rasain!

*Terma Iklan untuk ketiak... Motif tak nak guna perkataan ketiak???

Well, many other pranks yang budak2 ni buat masa zaman sekolah kan... Cuma masa tu tak tau apa pun signifikannya April Fools day ni kan... Ianya macam tradisi yang diturunkan oleh senior ke junior sejak zaman berzaman lagi... 

Kalau nak tau lagi historynya : gugel je... takpun, nak lagi jelas tentang April Fools ni, klik je kat SINI


Soalan : 30 APRIL 2012 ialah hari yang sangat significant dalam hidup aku skang. Kenapa? Sape tau, SMS sekarang. Hadiah menarik menanti anda.





Links to this post

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.