0

Congratulations...!

Posted by Cikgu Fitrie on 11:31 AM
Khas buat adikku, Zalman Nabiha Bt Othman. Tahniah atas pernikahan kamu yesterday... harap2 berkekalan sehingga ke anak cucu... And of course, sebab dah melangkah bendul, jangan lupa jam GUESS yang di janjikan itiew... hehehe....

Nanti pics akan diuploadkan kemudian sebab at the moment sibuk sangat2 kat sekolah... And, sorry gak sebab tak dapat datang your wedding sebab last minute baru bagik tahu... Sape suruh... Sorry ler abang mu ada camping kat sekolah.. huhuhu...

Okay... See ya! muah.....

Love,





Abang Pit...!



Ni antara pic yang diuploadkan...! Masa nikah...






Semoga berbahagia selamanya!

Links to this post
0

PTK - Lulus lagi!

Posted by Cikgu Fitrie on 12:07 PM in
Alhamdullillah, setelah frust dengan keputusan PTK ( Penilaian Tahap Kecekapan ) Mac lalu ( Khusus 2 Umum 3 ) dengan keputusan keseluruhannya 2 sahaja, kali ni, selepas menduduki ulanganya kali kedua, aku berjaya mendapatkan keputusan Khusus 4 Umum 4 = Lulus 4...

Erm... Syukur sangat2... Sebab bukannya mudah nak lulus 4 4 ni... Ni kira kali ke 4 amik periksa ni... Tahun pertama, lulus kertas khusus jer, umum kantoi... Pastu, repeat umum, lulus... Dapat naik gaji tahun 2006... Pastu tahun berikutnya rehat, tak nak amik pekse... Tahun 2007, PTK pertama dah daftar, tapi masa kuar list candidate, nama takde lak! So, tahun 2007 tak amik pekse..

Mac 2008, amik pekse dengan confidentnya, malam tak tido sb study nak pekse, last2 dapat 3 2... Mmg frust... So, amik balik bulan Julai tanpa preparation, tanpa study dan tanpa apa, gi pusat peperiksaan ( SMK Teknik, Segamat ) dan tup tup, pagi tadi kecoh2 org jeling2 kat kita masa kat kantin... Pastu, diorg wish tahniah sebab lulus PTK... Sekali lagi.... Hehehe...

Ucapan tahniah jugak buat Mr Chin, Kak Pah ngan Kak Ijan sebab lulus gak...! Dalam 40 lebih orang cikgu2 sekolah yang amik PTK kali ni, kami berempat je yang bertuah... Alhamdullillah... So, buat yang lain, cuba lagi...! InsyaAllah lulus 4 4...

So, ini bermakna, tahun ni dapat lagi melintang lah! hehehe.. Sukernya hati!

Untuk semakan PTK melalui SMS, taipkan PTK NO KAD PENGENALAN dan hantarkan ke 39003..

Links to this post
0

Jalan Jalan Deepavali 2

Posted by Cikgu Fitrie on 12:28 PM in
Tadi ada story ttg jalan2 kat PD kan, tu baru mukadimahnyer... Sebab lepas kitorang gi PD, saje jalan2 kat atas sikit dari PD... Mulanya si Ful ajak nengok rumah api... So kitorang pun geraklah ke destinasi berikutnyer... Sampai je sana, terbaca sign Blue Lagoon atau Pantai Biru... Masuk kat sebelah kem askar agaknyer, terus je sampai kat 3 cabang... Kalau terus sampai hutan lipur rumah api tu... No entry by car... Kalau belok kiri, sampai kat pantai yang warna coklet tanah dia, tapi kalau belok kiri sampai le ke pantai biru tu...

Mmg cantik tempat dia, tapi better kalau buat private beach... Sebab tempatnya tak besar pun... Kecik jer, kalau buat private beach mmg meletops! Erm... tapi kalau buat private den lak tak dapat masuk...! huhu...

Tapi pape pun, kitorang just stop by nak minum air kelapa jer... Pastu terus beredar... Masalahnya semalam, tempat tu tengan naik taraf... So, kelam kabut sikit le area tu... Tapi kalau nak pergi, lagi 5 6 bulan kot, mesti dah super cantik!

So, cerita2 masa dok minum air kelapa di petang yang paneh tu, terkeluarlah cadangan nak makan ikan bakar kat umbai.... Oleh kerana mmg dah lama teringin nak makan kat sana, so pas minum kat blue lagoon tu, kitorang pun plan perjalanan ke melaka lak...!

Sorry, entry ni tak de pics sebab hp bateri kong!


Links to this post
0

Jalan jalan deepavali...

Posted by Cikgu Fitrie on 12:08 PM in
Semalam deepavali, so ramai yang bercuti... Dan kebetulan sekolah pun amik cuti peristiwa hari ni, so ada 4 hari cuti started on saturday! So, mulanya nak plan berehat habis-habisan kat umah sambil tanda kertas periksa... Tiba2 je si Ful came out with a suggestion nak gi picnik kat PD... So, malam kelmarin pun siap2 beli barang buat sandwich n nuggets bagai...

Semalam kitorang ( Ful, Ina - kakak dia n mak dia ) pun bertolaklah ke PD dari Kuala Pilah... Kononnya si Ful cakap nak bertolak kol 7 pagi, last2 dia yang payah nak bangun, kitorg gerak kol 10.30 lebih kurang! erm...

Sampai sana je lebih kurang kol 12 lebih... Mak ai, paneh betul PD ni... Well, ni lah kali petama gi PD waktu camni... Sebelum ni Ful n I dah banyak kali gi PD, bukan piknik lah tapi... Jalan2 jer... Dua kali gi PD sampai dah petang and ada sekali gi PD kol 3 pagi... Merasa tido dalam kete! huhu...

So, sebenarnya sebaga org Kota Tinggi ni, pantai2 camni dah biasa pegi... Maklumlah kat KT tu berlambak2 pantai! hehehe... Tapi apa yang menariknya cuma kali ni gi picnic ngan family dia... Pastu ingat nak mandi tapi tak jasi lak... Paneh sangat! So, aku n Ful jalan2 je kat kaki air yang surut tu...

Apa yang menarik ada satu kawasan tu yang really menarik...



Kat area ni lah yang paling menarik... Dari jauh mmg nampak cam an island with trees jer, tapi bila dah jejakkan kaki kat sini, masyaAllah, mmg cantik giler!











Ni lah antara pics yang sempat dimasukkan... Ok, ni perjalanan kat PD je tau, lepas ni ada sambungannyer...!










Links to this post
0

Salam Syawal ( Belated! )

Posted by Cikgu Fitrie on 10:56 PM in
Sempena bulan Syawal yang masih ada ni, saya dengan rendah dirinya memohon seribu satu kemaafan kepada beberapa individu ini... Bukan apa, raya tahun ni lah raya yang paling busy buat saya, sebab busy nak prep untuk pembentangan Seminar Kajian Tindakan Daerah, pastu tak disangka2 dapat ke peringkat negeri lak...

Buat Ungku Manzarul Bin Ungku Refaat,
Maaf banyak2 sebab bukannya aku ni sombong, to tell u the truth, i really caught up with work... Bayangkanlah, first raya je, pas gi ziarah kubur balik terus je on laptop mengadap report kajian tindakan sampai lah kesubuh berikutnya... Sampailah cuti habis, mmg tak dapat nak jumpa... Mmglah orang kata, cuba bagikan masa, but i really couldn't... So, secara terbukanya aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri Maaf Zahir Dan Batin...

Buat Mohd Saufi Bin Shafiee,
Pun nak mintak maaf banyak2 sebab lupakan dan terlepaskan tradisi kita untuk berbuka bersama dengan Banbang, Manzarul dan Haswari... Dan raya ni jugak, tak sempat nak beraya rumah sedara mara let alone umah kawan2... Bukan tak sudi tapi tak sempat... Juga, sebelum terlewat, nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Dan Batin gak atas silap dan salah selama ni...

Buat Banbang Hermanto Bin Mohamad,
Sama gak, cuma lately ni kita dah kurang keep in touch... Fikir2, kalau terus macam ni, gerenti forever lah kita lost in touch... So, dikesempatan ini gak, aku nak wish ko, Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Dan Batin gak... Pasni, kita ada masa kita makan kat Italiannies lagi k...!

Last but not least, buat Haswari Bin Ali,
I dont know why, i felt that we grew apart last these 2 years... i wonder y... Maybe we're both busy and caught up with our chores daily... I dont know... Just wanna wish u, Selamat Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Dan Batin...

Guys, i missed u guys so much... i think i miss u guys beyond that lah...! :(


Links to this post
0

Makan best kat Muar...

Posted by Cikgu Fitrie on 10:10 PM in

Cerita bab makan ni, mmg takkan habis... Banyak tempat makan yang best2 dan sedap2... Masa browse2 pics dalam hp ni, terjumpa lah satu pic ni... Kisahnya macam ni...

Masa bulan puasa pas, aku ngan ful nak berbuka western kononnya... Pusing2 lah satu bandar Segamat, cari spot yang best... Pusing punya pusing punya pusing, decided nak makan kat Amour Cafe... Tapi macam takde orang lak... Tiba2 si Ful bersuara... "Rasa macam nak makan bakar2 lah!"... Erm... Samalah... Tiba2 jer terbayangkan ikan bakar, udang bakar dll...

So, jam menunjukkan 6.30 petang... Memang diketahui umum, Segamat takde medan ikan bakar yang best2... So, Ful cadangkan makan kat Muar, sebab teringatkan Medan Ikan Bakar Sabak Awor... One of my collegue pun ada rekemenkan makan kat sana...

So, kitorang pun drive ler ke Muar... But we made a pit stop jap kat Petronas Jementah sebab nak beli air ngan kacang2 untuk berbuka dalam perjalanan... Maklumlah, jam dah kol 6.30 nak gi Muar 1 jam lebih... So gerenti berbuka dalam kete...

Demi memenuhi kehendak perut, kami meneruskan gastronomical journey ni... Hehehehe... Mula2 sampai kat town Muar, mmg dah tau nak gi ke arah mana, tapi sampai je sign board Sabak Awor tu, kitorang pun leh terlepas sampai lah ke jalan menuju mana ntah...!

So, kitorg turn around and pastu baru lah ternampak semula signboard ke tempat tu... So, dari situ kitorang follow jer signboard tu sampailah ke satu kawasan perumahan... Mmg tempat tu kat belakang2 umah orang... Ala2 kat umbai ngan sekam kat melaka tu...

So, sampai sana lebih kurang 8 lebih... Nasib baik orang dah tak ramai... Banyak tempat kosong sebab ramai dah grak balik... Ful pun menjalankan tugasnya mengorder makanan... Banyak gak yang dia order... Ikan Siakap 3 Rasa, Ketam Cili, Udang Cili, Ikan Pari Bakar, Sayur Kailan Ikan Masin dan of course, Nasi Lemak... Yang nak makannya 2 orang je, order untuk 4! Boleh gitu?

Seperti yang dijangka, mmg tak habis makan... Apa lagi, tapau lah! Hehehehe... Memang sedap n fresh makanan kat situ... Harga untuk semua tu RM56.00 saje... Murahkan... So, pade semua, aku mmg merekemenkan makan kat situ...

Owh... lupa, masa baru sampai tu, ada gak orang2 Segamat yang den konal! Salah satunya, cikgu Buluh Kasap ngan gf dia, salesman NAZA pun ada gak! Ada lagi familiar faces yang biasa ternampak kat segamat.... Mmg sah lah, Sabak Awor ni dah mula terkenal! So, apa lagi... Bon Apetite...

Links to this post
0

Anak2 buah!

Posted by Cikgu Fitrie on 9:58 PM in




haa... jangan terkejut ye... ni dua2 ni anak sedara kita... yang boy tu, muhammad emyrull danielle n yang gurl tu, puteri umaierrah najiehah... ni dua org ni anak along kita... sorang darjah 5 sorang darjah 1... hehehe.. tapi yang darjah satu tu mmg oversized! tu lah masalahnya... kerja dia : makan, makan, makan... hehehe... cuma masa demam je dia stop makan jap! but still, i love him! erm... mira lak suka main game... she loves computer and cartoons... wish i had extra cash to buy her a laptop... so leh la dia jadik generasi celik computer and internet...!
Ada lagi sorang anak sedara, tapi tak jumpa pun masa raya tu... Putri Natachia... Nakal budak tu... Keding lak tu... hehehe... nanti ada pic dia, aku postkan kat entry ni... lots of fun and funny stuff to tell bout them all... cuma maleh nak menaip skang ni...
So, just wait...







Links to this post
0

Mentinted kete lagi...!

Posted by Cikgu Fitrie on 4:53 PM in



Masa awal tahun dulu, kitorang dah decide nak tinted kete manja2 je kalernyer... So, oklah. Manja2 je kaler tintednyer... Tapi, tadi tiba2 je si Ful call cakap dia nak gi tinted... Lagi! Haaa.... Tepuk kepala den... Sebab tahu kalau tinted lagi mmg gelap giler...






Balik je dia dari kedai kete, uuummmmaaaannngggggaaaaiiiii... mmg golap kete eden! Mmg nampak smart, tapi tu je lah, takut tak pasal2 saman jpj sampai... huhu... so, pasni, kalau sape dok kat bakang tu, bergelap lah yer, mmg kete den dah golap! huhu...







Links to this post
0
Posted by Cikgu Fitrie on 2:56 PM in
One thing about me that everybody should know is COOKING… I love cooking… I start develop my cooking interest and so-called skills when I was in Form 4 ( more than ten years back! )However, I come clean to you, that I’m not a good cook… ( duh! ) Its true yall, I can cook but somehow I felt something is missing… Like last year, I experimented with my grandmother ( she cook out-of-this-world-even-those-who-don’t-have-taste-buds-would-cry-his-eyes-out-if-my-granny-stops-cooking ! ) cook the same thing, using the same ingredients and the same timing in the same kitchen but still, they doesn’t taste as good as my granny… Like we love to say, air tangan orang…. Guess that’s true…Recently, I learnt to cook Rendang Kuning or Rendang Negeri Sembilan ( I don’t know the exact name of the dish ) from my friend’s mother… And that’s what I want to share with the rest of the world… It’s simple, easy and low cost and of course it’s really fitrie-licious…So, put your apron on, and charge to the kitchen….

Ingredients :·

Half a chicken·
Coconut milk of one coconut·
Chilies ( cili padi ) about 10 – 15 or to your likings·
Turmeric ( an inch or two )·
Tapioca shoot ( pucuk ubi ) about a handful or daun maman translation? )·
Salt

Methods :

1. Blend the chilies and the turmeric with some water.
2. Put the blended ingredients and the small cut chicken pieces into a pot or pan.
3. Turn the heat on and cook until the chicken is slightly cook or the water start to dry before you put in the coconut milk.
4. Put it the boil and throw in the pucuk ubi and cook until the coconut milk is dried.

Voila, its ready to eat…Tell me what you think after you tried it!

Links to this post
0

Makan apa best kat Dataran Senawang?

Posted by Cikgu Fitrie on 2:40 PM in

Masa mula2 sampai kat dataran senawang ni, teruja jugak lah nengok kehapenningan kat sini... especially malam minggu... Bersepah2 kedai makan dan bersepah2 gak lah budak2 muda mudi, tua tui, yang lepak2 kat sini... Mmg ramailah kalau malam minggu... Tapi banyak2 kedai kat sini, semuanya menyediakan hidangan yang sama, yang beza cuma sedap tak sedap jer... Antara kedai yang perlu disinggahi ialah restoran haji samuri, yup, kedai sate kajang tu ler... ( tapi aku sendiri tak pernah makan lagi kat sana )... Tapi mmg pack jugak lah org yang datang... Cuma satu je yang special kat sini, tempat makan dia mmg cantik, bersih, ada pokok2 kelapa bagai yang dihiasi lampu lip lap lip lap! Nama tempat tu, Penang Street... Dah nama penag street of course ler most of the food at the joint are penang food! Apa yang menarik kat situ yang aku dah cuba ialah crispy beancurd dia... mmg crispy mmg sodap! apa lagi ada? yang dah kitorang cuba masa tu, nasi goreng dia, chinese noodles and few other cuisine... lupa lah apa... tapi mmg tak mengecewakan.... So, kalau ada sesape nak cuba, silakan lah... Lokasinya di dataran senawang, kedai tepi, banyak pokok kelapa, sebelah dia butik baju ngan watson!

Links to this post
0

Tips Kajian Tindakan

Posted by Cikgu Fitrie on 11:16 PM in
Walaupun saya ni bukan orang yang selayaknya memberikan tips n tricks untuk kajian tindakan ni, namun melalui apa yang saya amati ketika sesi soal jawab semua peserta seminar kajian tindakan peringkat negeri johor 2008, dapatlah saya simpulkan disini bahawanya, apa yang dicari oleh hakim-hakim ialah inovasi di dalam kajian, kesannya kepada pelajar dan objektif kajian perlulah merujuk kepada pelajar dan kes itu sendiri. Inovasi : apa yang saya lihat, inovasi yang dicari oleh para hakim merupakan sesuatu yang mempermudahkan sesuatu masalah kajian itu sendiri, bukan merumitkannya lagi dengan teknik-teknik yang kita cipta. Banyak peserta lain menggunakan mnemonik dan lagu sebagai teknik dalam mengatasi masalah pembelajaran. pada saya, lagu dan mnemonik sesuatu yang menarik namun ianya ( pada saya lah! ) bukanlah inovasi yang baru. dan sekiranya ingin mengenengahkan sesuatu teknik, pastikan ianya merujuk kepada satu masalah kes yang kecil skopnya berbanding secara holistik. sebagai contoh, masalah tak ingat sifir, fokuskan kepada satu atau dua sifir sahaja serta menggunakan teknik yang sama untuk memahirkan pelajar terhadap sifir2 tersebut. jangan mencampur adukkan pelbagai teknik / cara untuk memahirkan pelajar untuk mengingati kesemua sifir2. well, ini cuma apa yang dapat saya simpulkan pada seminar tersebut. selain itu, wajaran yang perlu diambil kira ialah 60% laporan kajian tindakan dan 40% dari pembentangan. Untuk pembentangan pula, fokuskan pada teknik anda dan hasil dari penggunaan teknik tersebut. jangan over run time dengan menceritakan masalah yang timbul sebelum kajian, jangan meleret2 cerita tentang masalah pelajar, dan kalau boleh selitkan klip video untuk menunjukkan keberkesanan teknik kita... dan, of course, pastikan video dan pics pelajar sebagai bahan kajian ditutup matanya...!
untuk lebih maklumat layari : http://www.arjpnj.com

Links to this post
0

Sushi, Sushi dan lagi Sushi...

Posted by Cikgu Fitrie on 12:38 PM in








Betul lah kata orang, kadang2 tekak kita ni mengalahkan tekak orang mengandung! kalau dah nak tu, mesti nak cari gak! Semalam punyalah teringin nak makan sushi, dengan rasa happynya memintak si Ful untuk belanja sushi kat Sushi King Jusco Seremban... Dari segamat ke seremban, semata2 kerana nak makan sushi... Hehehehe... Lepas makan, punyalah happy! Hehehe... Kalau lah reti buat sendiri, lama dah den wat sendiri! huhu... entah lah nape skarang ni mmg giler betul nak makan sushi... dulu tu nak telan pun macam nak kuar balik, skang ni bagik je lah belut ke baby kurita ke telur ikan ke jellyfish ker, sume den hentam! Ntah2 nak dapat orang Jepun kowt! hehehehe...










Links to this post
0

Marhaban Ya Marhaban...

Posted by Cikgu Fitrie on 12:27 PM in






Semalam ( 24 Okt 2008 ), Panitia Pendidikan Islam dan gabungan program lepas UPSR mengadakan marhaban kelas ke kelas... Memang seronok sebab semalam first time budak2 tahun 6 datang kelas dan bermarhaban... Something different la kata orang... Sebab sebelum ni marhaban dari umah ke umah... Tapi kali ni, kelas ke kelas... Sempat gak kemas2 kelas sikit... Rasa macam orang nak datang bermarhaban kat umah kita gak lah! hehehe.... Satu je, mungkin sebab kejar masa, marhaban yang budak2 ni baca, ala2 express jer... huhu... Pape hal pun, it was a good effort and aku pun turut happy sebab ukhwah antara pelajar - guru semakin berkembang! Hopefully, next year they will conduct the same activity...! So, pasni apa lak? erm... of course le, jamuan akhir tahun! hehehehe...

Links to this post
0

Dalam kenangan....!

Posted by Cikgu Fitrie on 1:55 PM in



Yang kiri tu daerah, yang kanan tu negeri... Yang kebangsaan? Egegegegege...





Links to this post
0

Apa yang sedap dimakan ketika memandu balik...!

Posted by Cikgu Fitrie on 1:43 PM in
masa tengah check2 pics dalam hp ni tetiba jer terperasan, masa balik dari kampung hari tu, kita ada amik pic2 semasa dalam perjalanan tu... salah satunya, pic ni...!





















dalam kesejukkan air cond dan hujan kat luar tu, ni lah peneman ketika kelaparan... left over sushi ngan anggur... boleh dikatakan sushi yang fresh ngan sushi yang masuk dalam fridge, sushi yang dah masuk dalam fridge tu lagi sedap dari sushi yang beli fresh! erm... i wonder why! bytheway, mmg skang ni mmg giler sushi lak!

Links to this post
0

Check this out...

Posted by Cikgu Fitrie on 10:49 AM in
erm... excited ni... nak tau nape? cuba klik kat sini :




http://www.arjpnj.com/







Hehehehehe..... :p



Links to this post
0

Apa agaknya yang cikgu2 ni dok busy buat hujung tahun ni...?

Posted by Cikgu Fitrie on 9:40 AM in
Persoalan demi persoalan ( nyanyi ala2 ziana zain tau! )... Banyak yang tak tahu dan ramai gak dah tahu tapi wat tak tahu lagi, apa yang sebenarnya aktiviti2 yang dibuat oleh cikgu-cikgi sekolah-sekolah seluruh malaysia hujung2 tahun ni...

ye lah, silibus dah habis, tapi nape masih busy lagi ek? erm... sebenarnya, hujung2 tahun ni lah kerja yang bukan rutin ni berlambak2... really, mmg berlambak2... me for instance, sebagai guru kelas ni macam2 nak buat... skang ni sibuk menanda kertas soalan final, pasni nak key in markah, pastu nak wat post mortem lak, pastu nak wat meeting post mortem lak, pastu nak siapkan report cards lak... tu yang penting at the moment lah...

apa lagi? erm... let me see.... hah, esok lak nak gi rombongan sampai hari ahad, pastu cuti deepavali nak balik kampung jap... ada hal...( org nak meminang kah? ) hehehhe.... naik je cuti start nak pepare untuk hari anugerah lak... yang ni jangan ceritalah, kerja dia... umaannnngggaaaaiiii........ mmg banyak! tapi nak wat camne, ni lah cara cikgu2 kita nak hargai kejayaan anak2 murid kita ni...

last but not least, hujung tahun ni pun la masanya kita prepare untuk tahun hadapan.... dan yang penting, waktu cuti ni pun, budak2 je yang cuti, kitorang ni pendidik bangsa akan terus bekerja untuk mempersiapkan diri untuk tahun hadapan... so, bagi sesape yang ingat, cuti sekolah ni cikgu pun cuti, well you are wrong! hehehehe.... our work will never end coz we love what we do and we'll never stop!

Links to this post
0

Tetiba teringat masa lalu 1...

Posted by Cikgu Fitrie on 1:45 PM in
Masa dok sorang2 ni tetibe jer teringat lagu2 fave masa skolah dulu... banyak gak lagu2 tu yang dah lama tak dengar... ada gak yang artis tu dah berpecah ler, dah tak nyanyi lagi lah, yang dah departed pun ada... well, sometimes these song really brings back old memories kan...



Antara lagu yang tetiba jer bermain kat kepala ni sejak pagi tadi lagu Allure Feat 112 - All Cried Out... erm... dulu dok suka dengar lagu ni sangat2... lak tu, kita ni jenis suka dengar lagu tu berulang2 sampai boring untuk didengar... hehehehe...



Ada gak lagu yang mengimbau zaman sekolah ngan kakak... Waterfall - TLC, lagu fave masa tingkatan 4. pastu along ngan murah hatinya membelikan kaset ( masa tu cd tak berapa nak banyak, kalau ada pun aiyoh... expensivo! ) sebagai hadiah hari jadik... tu lah first hadiah yang along aku belikan... erm... precious moment!




Links to this post
0

Klip Pembentangan Seminar

Posted by Cikgu Fitrie on 8:44 AM in
klip video semasa pembentangan kajian tindakan peringkat negeri... sory lah kalau kualiti video tak bagus sebab my fellow presenter from segamat, SIM of SKJC Tenang yang amik guna his camera... beside, he is a teacher, he's not a pro cameraman.... so jangan complain tau!

Links to this post
0

Boringnyer jaga budak pekse...

Posted by Cikgu Fitrie on 7:56 AM in
Dari semalam sampai lah hari Khamis ni, aku n the rest of the teachers kene jaga pekse... mmg lah best sebab tak mengajar, tapi boring sebab dok pusing2 kelas sambil nengok2 budak... jangan kasik diorang tiru... erm... better mengajar dari jaga pekse...! pasni diorang akan sit for maths 2... soalan bm tahun 1 semalam, umannnggggaaaaaiiiiii......... macam soalan darjah tiga... tak tau lah how they perform nanti... and as for english paper... tak tau mana hilangnya... dari semalam dok cari2 kat bilik SUP tetap tak jumpa2 gak.... last but not least, kepada sume anak2 murid yang daddy sayangi sekelian....


Glitter Graphics

Links to this post
0

Gouty Arthritis menyerang lagi...

Posted by Cikgu Fitrie on 4:33 PM in
erm... what a day... sakit betul kaki den... dah lama tak kene, hari ni kene balik... tensionnyer... nak gerak pun susah...

ingat nak mintak mc... tapi sayang lak... esok budak pekse... so kalau mc pun, terbaring jer kat umah... kalau gi skolah, member2 ramai leh dok berYM and bergossip! Nasib baiklah kategori mild je sakit ni... tapi mild pun macam nak giler sakitnya! huhu...

Hai, ini lah nasib penderita arthritis!

Links to this post
0

FINGTER : My next kajian tindakan...

Posted by Cikgu Fitrie on 12:31 PM in

Selepas kejayaan kajian tindakan yang pertama hujung minggu lalu, saya bercadang menjalankan satu lagi kajian yang telah satu tahun tertangguh... Kajian pertama saya memakan masa 3 tahun untuk mengkaji keberkesanannya... Bukan untuk memenangi apa2 title lagi, mahupun sekadar pertandingan, tapi kajian kali ini lebih menjurus kepada permasalahan murid terhadap identifiers... namely : this, that, these, those... My research will focus on the weaker pupils of year two... hopefully, by the end of the reseach it will benefit me, other teachers and of course the pupils themselves... Nantikan...!







Links to this post
0

Semalam dalam sejarah...

Posted by Cikgu Fitrie on 9:20 AM in
Semalam, 18 Oktober 2008, merupakan satu detik sejarah dalam kareer ku sebagai seorang cikgu ni apabila aku akhirnya dinobatkan sebagai johan Seminar Kajian Tindakan 2008 Peringkat Negeri Johor kategori sekolah rendah. Majlis telah berlangsung selama 3 hari bermula 16 - 18 oktober, bertempat di Kolej Professional MARA Bandar Penawar...
Well, ni merupakan kali pertama aku menjadi pembentang kajian dalam seminar ni... Sebelum ni pun, hanya dengar je tentang kajian tindakan and never thought i will be one of the presenter... My kajian, Enhancing Pupils' Memory Of Prepositions On Place ( On, In & Under ) Using The Hand Signs Prepositions For English Year 1, akhirnya berjaya mengharumkan nama sekolah dan daerah ku! hehehheeh.....
Kejayaan ni pun, kejayaan semua. Bukanlah kemenangan atas usaha ku seorg... Ramai jugalah yang terlibat dalam pembikinan dan proses kajian ini... Segala penat lelah aku dan kawan satu sekolah membolehkan aku meraih kejayaan ini...
Terima kasih buat mereka-mereka ini...
Julaiha Johan - thanks sebab jadi co researcher and applied in your teaching
Kak Ita - thanks sebab bagi pinjam hp ngan uploadkan dalam komputer
Diana - thanks sebab pinjamkan budak dan kelas! :p
Kak Liza - thanks sebab bagi ganggu masa mengajar!
Kak Ros - thanks sebab belanja makan...!
Kak Odah -thanks sebab bagi pinjam printer...
Zaina - thanks sebab pinjamkan printer gak... sorry sebab habiskan kertas n ink!
Kak Zila - Of course i have to thanks u sebab bagi support from the beginning ang u helped me a lot
Kak Ijan - thanks sebab buatkan reliefs
Cikgu-cikgu yang kene reliefs - thanks sebab tak marah2! hehehhe....
Cikgu-cikgu yang bagi supports and tips - thanks sebab errr... bagi supports and tips!
Guru Besar ( of course ) - thanks for making these possible!
erm... lastly, to all yang telah banyak bagi supports, kata2 semangat, pertolongan, tips dll... Kejayaan ini buat semua....
video

Links to this post

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.