0

This week at the movies...

Posted by Cikgu Fitrie on 1:28 PM in
Minggu ni minggu habiskan sisa cuti dengan nengok wayang... Ingat hari ni kalau Ful x datang, nak nengok lagi la.. Bukan apa, nengok kat Todays Mall, Tiram ni best sbb xramai orang.. Tempat pun baru, so rasa cosy lagi la kat sini...

Dua hari lepas nengok Tron 3D... Best sangat sbb 3d kan? Then apa yang menarik ialah soundtrack lagu ni... Daft Punk ur rock! Cite ni light2 je plot je.. Nak selamatkan bapak dia dari dunia game tu... Tapi effect cite tu mmg best...



One thing la, kalau perasan, this set of film spells lady gaga all over.... Dari costume, set design, nampak macam video clip lady gaga... And one character from the film mengingatkan aku pada Jim Carey nyer watak The Riddler... Haha

Pastu, mlm semalam lak, aku nengok Gulliver's Travel 3D gak... Harga tiket sama, RM18... Jalan citer telah dikelakarkan oleh Jack Black... Jalan citer pun sama mcm dalam story book dia... Tapi enjoy gak citer ni.. Cuma ada budak satu geng depan aku ni mmg x respectful masa masuk dalam panggung... Macam bapak dia punya lak... And i am certain, from they way they act, mmg bukan bapak dia punya pun.. Mcm budak bukit je... Geram!!!



Last2 masa nak carik kete kat parking, jumpa lak member satu maktab dulu.. Joe.. Ngan Rasidah, his wife.. Haha... After 10 years kan.. Jumpa balik kat sini...



Links to this post
0

Nak Lepak Ngan Along

Posted by Cikgu Fitrie on 12:59 PM in
Malam ni planning nak lepak ngan along aku n abg ipar aku.. Naka ajak dia lepak minum coffee kat coffee bean kerana free nak makan minum apa saja di CB airport Senai.. Kenapa? Sbb adik abg ipar aku nyer CB kat sana tu.. hehehe...

Then, ingat nak abiskan sisa2 berbaki cuti yang tinggal beberapa hari ni nak nengok wayang... Sebab tau2 la kat Segamat mana ada wayang... Plus aku dan beli beberapa DVD untuk ditonton masa boring2 kat umah Segamat nanti.. Maklumlah dvd kat Segamat RM7 utk 1 dan kat Kota Tinggi RM3.50 utk 1 dvd... Haha..

Cerita pasal wayang, last week, aku, miss shida, adli and the crew gi nengok citer Rapunzel...



Mmg best citer dia.. Kelakar.. Bnyak scene2 yang menarik especially masa ni...


Kalau nengok 3D mesti best kan.. Teringat masa nengok 3D citer The Owls tu, org yg duduk depan aku tu siap nak pegang lagi api yang terang masa ada effect 3D tu.. hahaha... Kelakar...

Pape hal pun, citer ni memang best... Aku suka... Nak bawak anak2 sedara aku la nengok nanti... Bytheway, I must say, hero to mmg hensem... Suka sangat...



And, yang aku mcm nak gelak sinis sebab pas hero laki tu potong rambut Rapunzel tu pakai serpihan cermin, aku nampak dia potong staright je rambut Rapunzel, pastu tetiba je leh jadik layer lak rambut Rapunzel tu.. Apa kata pasni, suruh je watak tu jadik tukang gunting rambut coz he did a very great job with the hair cut! Hehehe...



Links to this post
0

BBQ Family

Posted by Cikgu Fitrie on 12:52 AM in , ,


Tak sabar nak ttgu bbq family malam ni...


Links to this post
0

Asam Pedas Cikgu Fitrie Special

Posted by Cikgu Fitrie on 11:56 PM in , ,

Tajuk mcm sedap jer kan.. hehe.. Hari ni nak share my way to cook Asam Pedas Special Cikgu Fitrie.. Haha.. Mudah je.. Tapi kenapa tetiba nak wat entry n kan? Saje je, sebab abang ipar aku suka makan asam pedas aku ni.. So aku wat enty ni khas untuk kakak aku so dia leh masakkan.. Tak yah le abg ipar aku call suruh masak lagi... haha...

Pertama, bahan2nya...

  • Kunyit
  • Halia
  • Bawang Putih
  • Bawang Besar / Merah
  • Cili giling
  • Belacan
  • Serai
  • Daun Limau
  • Halba
  • Air asam jawa
  • Ayam / ikan / daging ( pilih la mana nak ) - in this case, leher dan kaki ayam sbb abg ipar aku suker...

Cara2nya...
  • Blender bawang putih, bawang besar, kunyit, halia, belacan hingga halus...
  • Tumiskan bahan2 tadi...
  • Pas dah agak2 dah garing dan naik bau, masukkan serai, halba dan daun limau..
  • Pastu masukkan lak lada giling... Tumis sampai naik minyak...
  • Pastu masukkan ayam / ikan / daging dan gaulkan...
  • Didihkan dan perisakan dengan garam dan sedikit gula..
  • Kemudian masukkan air asam jawa dan masak sehingga ayam / ikan / daging masak..
  • Leh letak daun kesum, tomato, bendi kalau nak.. ikutla selera masing2...
  • Siap, dan boleh dihidangkan... :)

Tumis bahan2 ngan minyak...


Dah garing sikit masukkan serai, daun limau dan halba.... Tumis lagi..


Masukkan lada giling dan tumis lagi...

Masukkan daging ke ayam ke apa ke...


Pastu masukkan air asam... Didihkan lagi... Tambah air sikit kalau pekat sngt..



Pastu, masukkan garam n gula sikit and u're done... Bon Appetit...

Xoxo,


Links to this post
0

Manufacturing Defect

Posted by Cikgu Fitrie on 2:41 PM in ,
Macam serious jer bunyi nyer kan? Pape hal pun, entry ni pasal kecacatan pembikinan produk atau BInyer manufacturing defect katanya...

Walaupun kadang2 tension kalau kita beli barang pastu bwk balik umah n found out that things that we bought ada manufacturing defect especially kalau beli gadget dll.. Tapi manufacturing defect kali lebih kepada kelakar n amusing.. Nak tau apa? Ni je haaa....


Aku suka chewing gum ni sebab bukan apa, dah mak aku jual so aku beli la... Tetiba masa amik yag rasa grape tu, aku terkejut sebab satu bahagian tu kosong.. Check balik nengok, blakang dia lum terbukak lagi..


Yang lagi terkejut bila nengok yang bahagian bawah sekali dalam dia ada 2 instead of one... Tapi in this case, manufacturing defect ni tak merugikan aku instead aku rasa very unique...



xoxo,


Links to this post
0

Gunting rambut...

Posted by Cikgu Fitrie on 11:07 AM in
Hari ni rasa nak gunting rambut jer... Bukan apa, sebelum berimej rambut pendek GI tahun depan, nak le wat fesyen2 gile sebelum naik cuti skolah ni kan.. Macam biasa, awal tahun pndekkan rambut pastu simpan sampai hujung tahun, n cuti hujung tahun la rambut jadik karat! haha... So what?

Masa skolah cmni...



Masa cuti cmni...



Nak wat rambut camni lak? Ok tak? hehe..



xoxo,




Links to this post
0

Holiday Plaza...

Posted by Cikgu Fitrie on 4:11 AM in , ,

Lama dah tak menapak kat sini... Tapi masa Shida nak cari butik Zang Toi kat Mutiara Hotel, then x jumpa, last2 singgah la jap kat sini cari2 baju... Puas berjalan satu HP ni.. Everything I remembered bout this mall is still the same.. The ambiance, the smell, the look nothing much have changed... Tapi tu la keunikan HP ni... Skang lak, HP nak kena keep up ngan KSL City yang baru bukak around 1 km or less dari HP... Cabaran ni...



Puas juga kuar masuk kuar masuk kedai2 ni.. Bnyak pilihan baju dia... :) N Shida lak sempat beli cincin emas dia.. Memory sngat bila dia cerita pasal cincin yang dia trade in tu... Hurm..



Yes, jari jemari besar utulah milik Shida.. Jari aku runcing tau, boleh? Pastu, kitorang nak gi DIVA, karaoke tapi penuh la pulak... Mata lak dah kuyu, mulut asik sangap je, so dia ajak minum kat kedai wester yang pernah aku mention tu, minum je tapi tak makan...



Menariknya, kedai ni dah ada sign board baru kat kedai dia... Kedai baru bukak la katakan... :) Bagus2 ada peningkatan... Aku order air asam boi n shida macam biasa, air durian belanda... Yummy sangat... Aku suka...



Lagi satu, aku tertarik dengan motto kedai ni... Bacalah sendiri.... :)



Hehehe... Apa2 pun makan kat sini mmg sedap... Restoran Angan D&C... Kat BBU... Sergahlah kalau mau!

Xoxo,





Links to this post
0

An evening with Miss Shida

Posted by Cikgu Fitrie on 3:54 AM in
Kelmarin, aku ada ajak Shida kuar jenjalan... In fact seminggu dua ni aku asik la berjalan ngan si Shida ni.. Thank god, dia ada.. Kalau tak, mmg tak tau nak wtpe kat sini....

Sampai2 je umah dia, I have to wait for almost an hour, sbb dia ada fitting baju pengantin katenyer... So, tggulah aku depan umah dia dalam kete sampai ngantuk2...

So, pas dia dah settle keje dia, we head off to JJ Bukit Indah.. Ni 2nd time aku ke sini... Ok la, cume aku prefer kat Tebrau City nyer JJ.. Meriah sikit... :)

Apa yang menariknya ialah dia nyer krismas tree.. Check this out...





Ok, nampak kan? Cantik.. Tapi erm..



Ni lak, closer look... Spot anything unusual?



Haaa.. Yang ni lak? Nampak tak? Kelas kan... Pokok yang 3 storey high tu diperbuat dari botol mineral sajer... Rasa mcm nak buat je kat kelas aku tahun depan, pokok recycle nama dia.. Tapi silap2, org yang mata kayu ni, nampak macam aku collect sampah sarap je dalam kelas.. Haha... :P

Haa.. Ni lah Miss Shida.... Ayu kan! Hehe... Statement dia so far, yang paling aku tak leh lupa "KO JGN NAK FEELING2 WOMAN BOLEH TAK? TUTUP PINTU KETE PUN TAK KUAT"... Haha.... Kelas ko!



Dia la yang teman aku gi beli barang2 sikit even though dia nak cepat ke Pontian sebab ada wedding... :) Tq babe...

By the way, Shida ni dah macam duta shopping mall lak.. Kat mana dia shop, kat situ lah nak pose! haha.. Akulah designated photographer katenyer....



Sempat pose sebelum take off... :P Nasib baik pakai camera handphone, kalau pakai kamera filem macam dolu2, matilah nak cuci berkeping2 gambar dia pose! Hahaha.... :P



Catch of the day... :P Happy..... barang skolah 2011 dah siap dah beli... Mood : HAPPY BANGET!

xoxo,




Links to this post
0

Cabaran Makan Prosperity Burger

Posted by Cikgu Fitrie on 3:38 AM in

Rasanya dulu aku pernah post entry pasal Prosperity Burger McD ni.. Yup, every year akan makan without fail... Love it very much and every bite... Yummy... So semalam masa aku ngan Shida kuar shopping ingatkan nak singgah makan kat McD je.. Tapi oleh kerana Shida nak gerak ke Pontian sebab ada make up pengantin, so drive through saje...

Macam biasa, aku order satu set McFizz, Shida with soda je... Then baru terpikir, camne aku nak makan.. Xkan nak stop tepi jalan makan? ( Teringat makan burger McD kat tepi Shell senawang ngan Ful... ).. So, nak tak nak, makan le dalam kete sambil drive... Aiyoh, cabaran sangat...



Cabaran 1 : Buka balutan burger n makan... Sib baik tak messy n blackpepper sauce dia tak dripping kat baju... :)
Keputusan : Berjaya.



Cabaran 2 : Makan apple pie yang panas itu... Memang susah sbb dah le still hot, nak kuarkan sikit2 tu ala2 susah je.. But hey, I managed!
Keputusan : Berjaya

Cabaran 3 : ( Alamak pic McFizz hilang la... ) Cabaran paling mudah sebab minum pakai straw ikut mulut... Sbb tu senang... :P
Keputusan : Berjaya

Walau bagaimana pun, aku nasihatkan korang jangan makan n drive... Aku lak terpaksa sbb dah lapar sangat. :) Nak tunggu chicken prosperity lak pasni... :)

xoxo,



Links to this post
0
Posted by Cikgu Fitrie on 3:30 AM
Lagu ni mengingatkan aku pada Cindy Lauper ngan early years of Madonna.. But, never the less, aku suka sngat lagu ni... Kepada Mr MSNZA, please be mine, once more... :(

It's a good thing tears never show in the pouring rain
As if a good thing ever could make up for all the pain
There'll be no last chance, I promise to never mess it up again
Just a sweet pain of watching your back as you walk
As I'm watching you walk away
And now you're gone, there's like an echo in my head
And I remember every word you said

It's a cool thing you'll never know all the ways I tried
It's a hard thing faking a smile when I feel like I'm falling apart inside
And now you're gone, there's like an echo in my head
And I remember every word you said

And you never were and you never will be mine
No, you never were and you never will be mine

For the first time, there is no mercy in your eyes
And the cold wind's hitting my face and you're gone
And you're walking away
And I am helpless sometimes, wishing's just no good
'Cause you don't see me like I wish you would

'Cause you never were and you never will be mine
No, you never were and you never will be mine

There's a moment to seize every time that we meet
But you always keep passing me by
No, you never were and you never will be mine

I saw you at the station
You had your arm around what's-her-name
She had on that scarf I gave you
You got down to tie her laces

'Cause you never were and you never will be mine
(You looked happy and that's great)
No, you never were and you never will be mine
(I just miss you, that's all)

'Cause you never were and you never will be mine
No, you never were and you never will be mine

There's a moment to seize every time that we meet
But you have always keep passing me by
No, you never were and you never will be mine
'Cause you never were and you never will be mine
No, you never were and you never will be mine

There's a moment to seize every time that we meet
But you have always keep passing me by
No, you never were and you never will be mine



Links to this post
0

Makan2 Kat Pasar Pandan

Posted by Cikgu Fitrie on 11:48 AM in
Kalau sape dok JB, KT, Pontian dan yang hampir2 ngan JB tu mesti tau pasal Pasar Pandan ni... Macam2 ada jual kat sini.. And one thing, tempat ni memang meriah dengan orang ramai... One of the reason is the food at the food court...

Mmg banyak pilihan makanan kat food court dia... Yang apa korang teringin nak makan sume ada... Cuma western je aku tak pasan ada ke tak? Hurm....?



Aku kalau datang situ, satu je fav aku... HOT PLATE BLACK PEPPER YEE MEE.... Haruslah fav!! And kat sini, hot plate dia memang sedap compare to hot plate kat Giant Senawang... ( Kalau sesape tau mana ada hot plate sedap, roger2 aku k... ) Kalau ada nasi ayam claypot pun sedap gak kan?



Aku cuti2 ni jenjalan ngan Shida n adik dia je... Sbb kwn2 lain keje... So susah nak jumpa n ajak lepak2 sampai ke pagi. Hihihi... So, Shida teringin nak makan lempeng n dia ordered lempeng ngan roti jala... Pun sedap sangat.. Lain, dia ada ordered hati n tempedal ayam on skewers..



Adik dia, Kinting, ordered bubur je.. Tak selera makan katanya... Hehehe...



Apa2 pun, kat sini kesedapan makanannya mmg ok.. Ditambah kemeriah orang ramai yang datang... Aku ingat gak, kalau datang sini ngan si Ful tu dulu, selalu dia makan roti nan ngan side dishes dia yang lain tu... Mmg superb la roti nan dia tu...

Komen aku, tempat ni antara tempat ( hawker food ) makan pilihan aku kat JB ni... :)

xoxo,



Links to this post
0

Breakfast With Mom And Dad....

Posted by Cikgu Fitrie on 10:35 PM in
Pagi semalam, abah dah kejut awal2, dengar mak dah siap mandi rupanya nak ajak gi breakfast kisahnyer... Aku bab breakfast awal2 pagi ni mmg la berat sikit, apatah lagi, mlm semalamnya tido kol 3 sbb baru balik jumpa Shida... Saje jalan2 kat Holiday Plaza yang dah bertahun tak pergi...

Ingat lagi masa praktikum kat SK Angkatan Tentera, btul2 belakang HP tu, setiap hari aku ngan Atim masuk HP jalan2.. Hehe... Manalah sepupu aku tu skarang ek???

Balik pada bfast with mum n dad ni, mak nak makan mee rebus so abah ajak gi makan kat warung Habibah.. kat depan Caltex belakang SMK tun Habab.. Btul2 jalan sebelum masuk bandar Kota Tinggi tu...




Mcm biasalah, for me, nasik lemak ayam and mee rebus for my parents... Mee rebus dia n nasik lemak dia mmg sedap... Sambal nasik lemak dia pun yummy..Tambah lak nescafe panas kurang manis.. Perghhhh....





Ni first time aku makan kat sini... N i like it... So, next time kepada kwn2 yang datang melawat aku kat Kota ni, leh ajak breakfast kat sini k...



xoxo,






Links to this post

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.