0

Earth Hour.... Lets support it!

Posted by Cikgu Fitrie on 1:00 PM in ,


So, jangan lupa ye... Switch off lights, in fact any switches in your home... Make a different now! So, this week nak promote kat sume kengkawan satu sekolah and budak2 sekolah... This is my little act to save the earth from global warming! :p

Links to this post
0

Cuti Cikgu... So overated....

Posted by Cikgu Fitrie on 12:46 PM in ,
Yup, cuti cikgu2 seluruh Malaysia ni selalu di salah ertikan... Kan? Mesti ramai yang ingat, kita orang ni cuti sama gak macam budak2 sekolah ni cuti... Padahal, depa tak tau yang kita ni dok mengadap laptop buat kajian tindakan la, mengadap buku PTK la, exam la, jaga sekolah dll...

Memang dulu, sebelum jadik cikgu ni, selalu ingat, kalau cuti mesti cuti... Cuba bukak definition cuti dalam kamus dewan bahasa... Apa yang depa tulih?

Ni tengah bengang bukan sebab apa? Rasa cuti seminggu ni macam tak cuti... Ye lah, macam2 kerja nak kene buat... Especially today, nak kene hantar proposal kajian tindakan... Nak isi buku rekod kesihatan lagi... ( ni patutya kerja parents. Tapi kalau kita hantar kosong, dapat balik kosong, hantar balik kat depa dan direturnnyer kosong lagi, tak hangin kau satu badan? ) last2, muka ni dok mengisi rekod tu.. bukannya aku tau pun budak ni nyer tarikh injection pertama dia dll... Hello, get a reading class for the elderly! Sok lusa nurses dah datang dah...!

Cerita bab nurse nu pun satu... tak organize langsung... Ada ke patut, buku2 rekod kesihatan dicampuradukkan mengikut aliran... Kalau tahun 1 tahun 1 jer, kalau tahun 2 tahun 2 jer.... Pernah dengar tak susun ikut kelas... Ni pun satu buat aku tension...!

Like last year, aku gaduh ngan PAP sekolah, En Guna sebab dia carik buku rekod sorang mamat ni nak pindah sekolah tapi dia tak jumpa... Last2 dia salahkan aku sebab tak hantar buku rekod kesihatan tu kat bilik kesihatan... Walhal, buku2 bercampur aduk kat dalam tu... dah satu kerje lak aku nak menyusun buku2 tu semua... Tak koser lah aku...!

Apa2 hal pun , aku actually glad sebab dah bagi banyak idea pada cikgu2 sekolah aku untuk buat kajian tindakan... Macam2 teknik yang aku createdkan ukt diorang.... TELKING lah, TEROPONG TANGAN lah, BA TA SA TANGAN lah dll.... Hopefully, adalah sorang dua yang sangkut untuk bentangkan kat peringkat daerah.... InsyaAllah.... And as for me, this year I've submitted a proposal namely FINGTERS : A technique to enhance pupils memory of Demonstrative Pronouns For English Year 1. :p



Links to this post
1

Buah tampoi???

Posted by Cikgu Fitrie on 7:06 PM in ,



Yup... Pernah dengar tak? Most propably, orang dengar Tampoi yang kt JB tu... Tapi its actually name after a fruit... A local fruit... Yup, mula2nya pun pernah dengar nama jer, but last week bila balik nogori, dapat lah merasa makan buah ni...

Mula2 nampak something yang luar biasa kat deretan kedai jual buah sepanjang jalan dari Kuala Pilah ke Seremban... It was eye catching... Bright colour and some how, unusual looking fruits...

So, me and Ful decided berhenti jap and buy the fruits...

Rasa buah tu macam buah erm... buah apa ek? Macam crossover buah rambai ngan buah duku... I think! Sebab tak dapat nak describe it... Cuma texture dia memang macam buah rambai and it was sweet!

What I like the most was the colour! Lovely orange with a dash of pink!

Links to this post
0

Tahniah... APC recipients 2008!

Posted by Cikgu Fitrie on 8:49 PM in ,
Many congratulations to this year APC recipients namely Kak Zazila, Kak Mita, Kak Ima dan Mr Chin. Semoga dengan anugerah yang diterima ini membuktikan usaha dan kejayaan anda sepanjang tahun 2008 telah dihargai...

Agak2 bilalah Johan Kajian Tindakan Peringkat Negeri Johor 2008 sekaligus meletakkannya dia sebagai JU Daerah dan satu2nya guru yang pergi kebangsaan sepanjang sekolah tu dibukak ( motif bangga diri? ) nak dapat APC? Tak layak ker? Yang layak tu, erm.... ape ek?

Links to this post
0

Luka...

Posted by Cikgu Fitrie on 10:18 AM
Oooo..... I love this song... Tatau kenapa, tapi lagu sedih ni fresh musicnyer...!

Lirik Luka - Dayang Nurfaizah


Pabila ku kenangkanmu
Dunia ku gelap gelita
Oh sayangku mengapa kamu
Menghilangkan diri lamanya

Ku percaya semua ?? masa
Kau akan terjaga dari lena
Selamanyakah kan ku tunggu

Luka...
Pulanglah sayangku kembali segera
Luka...
Sampai hati menghilang khabar berita
Luka...
Tegarnya kau biarkan ku sendiri melanda
Biarku terluka

Kembalikan sinar hidupku
Tanpamu ku hilang arah
Selama ini ku cekal hati
Hanya kerna semangatmu percayalah

Ku pasti suatu hari
Kau kan terjaga dari mimpi
Disini ku setia menanti

Luka...
Pulanglah sayangku kembali segera
Luka...
Sampai hati menghilang khabar berita
Luka...
Tegarnya kau biarkan ku sendiri melanda
Biarku terluka

Luka...
Pulanglah sayangku kembali segera
Luka...
Sampai hati menghilang khabar berita
Luka...
Tegarnya kau biarkan ku sendiri melanda
Biarku terluka

Selamanya ku setia
Walau ku sendiri terluka

Links to this post
0

Sape calon fave!

Posted by Cikgu Fitrie on 11:24 PM in
Hehehehe... This year I would pick him as my fave student! Yummy!





Except his fuzzy hair yang tak berapa ngam! But I luv his husky voice and cheeky attitude! Tak sabau nak dongar dio nyanyi lagu alleycat this weekend!

Links to this post
1

Kursus pertama 2009!

Posted by Cikgu Fitrie on 10:21 PM in ,
Yup, this is my first kursus untuk tahun ni... At least ada jugak... Macam tahun lepas, langsung tak dak...! Ada pun kursus menanda dan menjawab soalan UPSR! Unlike 4 or 5 years ago, kursus yang dijalankan macam tak sempat nak attend! Lepas kursus ni kursus tu lak... Wat kat hotel lak tu! Memang seronok... Bukan seronok apa, seronok berjalan, makan free tido hotel free...! Hahaha... Lame!

Oleh kerana kerajaan ngah cut cost for everything ni, kursus2 skarang ni kena wat kat maktab2 jer... Or skang ni dah panggil IPGM ( Institut Pendidikan Guru Malaysia )...! Sebelum tu panggil Institut Perguruan jer...! Apa2 pun, mendenyer samer jer... Maktab gak! Huhu...

Oh ya... Kursus kali ni best sikit... Bukan apa, kursus something that I can relate to! Kursus Jurulatih Kajian Tindakan Sekolah-Sekolah Negeri Johor...! And of course, lepas attend jer kursus ni, we ols pun di upgrade jadik JU... Hahahah.. Poyo kan!

Apa2 pun, misi yang dipertanggungjawabkan kepada kitorang ialah membantu semua guru2 menghasilkan satu kajian tindakan bagi setiap orang guru... Well, itu misi pengarah kiter... And its not that hard pun...! Ibarat kata pengaeah masa ucaptama program tu, susah tapi boleh bukan boleh tapi susah! He's right!



So, my mission is to : Ensure all english teacher in SK Bandar Putra to make one action research each and at least 3 out of 7 english teacher will go to district level for the seminar!

Sepanjang tiga hari kat sana, boring sebab kawan tak dak! Cuma yang bestnyer, ramai yang kenal sebab kes tahun lepas... Kes? Hahaha... Ingat sendiri lah!




Bytheway, ni sijil bukti aku gi kursus tu... ( Motif? )

Cuma masa malam pertama tu, lepas ucaptama tu, kitorang kuar makan kat area BP tu.. Masa tu cikgu Rezuan ngan cikgu Yahya ajak makan... Memandangkan kenal ngan dua2 cikgu tu sebab satu daerah, furthermore, cikgu Yahya tu bapak si Nazuar, so gi lah ikut... Guess what yang aku makan....? Mee racun! Hahahaha... Pelikkan kan... Hanya kat kedai tu je yang ada jual mee racun tu...! Apa2 hal pun, thanks cikgu rezuan sebab belanja n cikgu yahya sebab ajak join!




Links to this post
0

Busy is the new Pink!

Posted by Cikgu Fitrie on 11:46 AM in ,
Boleh tak? Yup, minggu ni dan last week dan next week ni memang busy sangat2... Banyak sangat kerja yang nak disettlekan... Nak uruskan budak post KIA2M la, register la, fire drill lah, taklimat kajian tindakan lah and lots more...

Nak complaint, tak leh gak... Sebab dah jadik duty and I need to resolute these things... But, what keeping me busy is that I have to handle choral speaking... Its not that hard, but time consuming and the commitment from the pupils... Ye lah, we are as a group... Sorang tak datang dah tak best dah...

Hopefully, we ( the eng teachers n me ) manage to create a master piece and be at our best this coming 23... Zone level...! FYI, ni second time kitorang enter... Last time was in 2004 or 2005... Can't remember lah! Kenapa baru ni nak masuk semula? Sebabnya kitorang crash and burn that year! Huhuhuh.... Malas nak ingat choral speaking team masa tu... What a disgrace!

Links to this post

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.