2

Nangis, ketawa, senyum, sedih... All in one!

Posted by Cikgu Fitrie on 10:31 PM in ,

Yup... Itulah yang berlaku... Ni sume gara2 nengok Cars... Kalau sume lupe, kalau nengok pic ni mesti ingat citer apa...





Bukan apa, sebab hari ni rasa free sangat sebab takde gangguan langsung... Balik je koko tengah hari tadi sampai le skang ni, mengadap tv jer... So, oleh kerana i'm in control of the remote coz Ful takde, dia balik kampung...

Memang sebelum ni tak pernah kterlintas nak nengok citer ni, tapi masa bukak disney channel tadi ada lak citer ni... So atas dasar boring, i watched the whole movie... Well, what can I say, I was in emotion roller coaster ride! Kejap ketawa, kejap sedih, kejap terharu, kejap sedih...

But, nevertheless, rugi sangat masa citer ni kuar, tak gi nengok kat panggung....! Apa2 pun, i did enjoy my moment alone... And it was worth to watch!

And among other fav moments was during the credits... Masa truck merah tu nengok "wayang pacak" where diorang nengok citer spin off monster inc ( monster truck inc ), a tor car story ( toy story ) dll... Memang cute kan! Kreatif diorang tukarkan character movie2 tu jadik kerete!








Links to this post
0

Tag?

Posted by Cikgu Fitrie on 10:20 PM in
1. Do you think you’re hot?
...... Absolutely! Hahaha...

2. Upload your fave picture of yourself…


Duh...! ( letak pic drag leh tak? sebab lagi HOTTTT.....! :p )

3. Why do you like that picture?
.... sebab rasa cam model! ( boleh? )

4. When was the last time you ate pizza?
.... last year... Not a big fan of pizzas!


5. The last song you listen to?
.... Just now, lagu cina tatau tajuk... salah alih frequency radio!


6. What are you doing right now besides this?
.... lesson plan!

7. What name you prefer besides yours?
.... male name : ashvin iman de vega / drag name : rihanna ritta rahimey... (but wait, isnt that my current drag name? ;P )

8. People to tag:
.... Ust Din, Cikgu Khai, Cikgu Lea, Kiki, Melrose

9. Who is number one?
.... My collegue


10. Number three is having relationship with?
.... Her hubby!

11. Say something about number five?
.... Very der perasan minah salleh! :p ( but i luv u still! )

12. How about number four?
.... Got her nick name after the Kiki Lala brand!

13. Who is number two?
.... Just a plain ol teacher!

Links to this post
0

KMK... Aduh, peningnya!

Posted by Cikgu Fitrie on 9:37 PM in ,
Hari Khamis, kerani sekolah aku hantar surat dari PPD untuk pengumpulan profil dan cadangan projek KMK pada aku... And i was "What???" KMK? Mende tu?"... My kerani pun berlalu tanpa jawapan dan most propably ketawa sinis....

As a teacher, KMK sepatutnya dah tau apa kemende nyer tu... But for me, still "KMK? Mende tu?"... Nota kaki kat surat tu :

En Zalman Fitrie
Sila uruskan!



Aiyoh.... Nak uruskan camne? Maksud KMK pun tak clear lagi, apatah lagi nak sediakan proposalnyer..... Oleh kerana aku ni verangans profesional dan terer, maka dengan berbesar hati menerima dengan hati terbukak...!

So, apa guna internet bukak 24 hours tapi tak nak gunakan... Ye tak! So dengan gigih aku melayari bahtera kehidupan dengan suami... ooooppssss.... termerapu lak... Aku melayari internet dan hampeh sangat, nan ado maklumat KMK dalam bidang perguruan... Ada pun 2 3 je dan itu pun tak membantu....

Oleh kerana kegagalan its not my thing, aku cuba carik dari web kakitangan kerajaan yang bukan guru.... Nah kau, berlambak2.... So, atas dasar ingin tahu, baca punya baca, dapatlah sikit kefahaman ttg KMK tu...!

Setelah lebih kurang sehari bertadabur, ( chewah! ) aku pun dah tau apa nak buat.... Dengan mengambil kategori pengurusan, maka cadangan projek Kumpulan Meningkatkan Mutu Kerja aku ialah HALKEP....

NAk tau apa tu HALKEP, tunggu dah menang nanti yer!

Muahhhhh....

Cikgu Fitrie menulis...


Links to this post
2

Mail Myself To You

Posted by Cikgu Fitrie on 1:00 PM in ,
Mail Myself To You...

I'm gonna wrap myself in paper.
I'm gonna dab myself with glue.
Stick some stamps on top of my head.
I'm gonna mail myself to you.

Thats my dear, your valentine's gift!

Links to this post
0

Lorem Ipsum... ( It's not a magical spell in Harry Porter )

Posted by Cikgu Fitrie on 6:54 PM in ,
Often we saw these words... Sounds like a magical chant or spell in a magic movie... Right? Well, you are wrong...!

These are common words or rather sentences we usually see when we put in a text box in a WORD documents or in PUBLISHER if you want to enter texts in a field. Just to name a few...

Well, this is the definition of Lorem Ipsum taken from Dictionary.com...

A common piece of text used as mock-content when testing a given page layout or font.The following text is often used:

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetaur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum."

This continues at length and variously.

The text is not really Greek, but badly garbled Latin. It started life as extracted phrases from sections 1.10.32 and 1.10.33 of Cicero's "De Finibus Bonorum et Malorum" ("The Extremes of Good and Evil"), which read:

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident, similique sunt in culpa qui officia deserunt mollitia animi, id est laborum et dolorum fuga. Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Itaque earum rerum hic tenetur a sapiente delectus, ut aut reiciendis voluptatibus maiores alias consequatur aut perferendis doloribus asperiores repellat.

Translation : But I must explain to you how all this mistaken idea of denouncing pleasure and praising pain was born and I will give you a complete account of the system, and expound the actual teachings of the great explorer of the truth, the master-builder of human happiness. No one rejects, dislikes, or avoids pleasure itself, because it is pleasure, but because those who do not know how to pursue pleasure rationally encounter consequences that are extremely painful. Nor again is there anyone who loves or pursues or desires to obtain pain of itself, because it is pain, but because occasionally circumstances occur in which toil and pain can procure him some great pleasure. To take a trivial example, which of us ever undertakes laborious physical exercise, except to obtain some advantage from it? But who has any right to find fault with a man who chooses to enjoy a pleasure that has no annoying consequences, or one who avoids a pain that produces no resultant pleasure?On the other hand, we denounce with righteous indignation and dislike men who are so beguiled and demoralized by the charms of pleasure of the moment, so blinded by desire, that they cannot foresee the pain and trouble that are bound to ensue; and equal blame belongs to those who fail in their duty through weakness of will, which is the same as saying through shrinking from toil and pain. These cases are perfectly simple and easy to distinguish. In a free hour, when our power of choice is untrammelled and when nothing prevents our being able to do what we like best, every pleasure is to be welcomed and every pain avoided. But in certain circumstances and owing to the claims of duty or the obligations of business it will frequently occur that pleasures have to be repudiated and annoyances accepted. The wise man therefore always holds in these matters to this principle of selection: he rejects pleasures to secure other greater pleasures, or else he endures pains to avoid worse pains.-- Translation by H. Rackham, from his 1914 edition of De Finibus.

However, since textual fidelity was unimportant to the goal of having random text to fill a page, it has degraded over the centuries, into "Lorem ipsum...".The point of using this text, or some other text of incidental intelligibility, is that it has a more-or-less normal (for English and Latin, at least) distribution of ascenders, descenders, and word-lengths, as opposed to just using "abc 123 abc 123", "Content here content here", or the like.The text is often used when previewing the layout of a document, as the use of more understandable text would distract the user from the layout being examined. A related technique is greeking.

Fening... Fening.... ( Well that is a way to say Pening-Pening... Hiks )

Links to this post
1

It starts again... Erm....

Posted by Cikgu Fitrie on 6:51 PM in ,


Today marks the day where I took back what I said... Bahasa Melayunya, dah ludah jilat semula... Actually I sworn myself not to teach tuition classes or any other classes after school hours... Bukan apa, 5 years ago I taught many tuition classes... I earned more than my basic... Well, those days my basic was less than 1K... *nanges

The thing is, I barely had time for my friends... Rarely gone out for a night out and hang out with my lad ( or shall I said my lass? )... I felt like I was stucked with work... Day in and day out... There was a moment where I said ENOUGH! I had it... And I was reluctant since that...

After many years, after so many pushes and requests, finally I decided to start again my night classes... But this time, I would only take 5 pupils the most so I can concentrate more on them... Unlike before, each of my classes are more than 10 pupils... And of course this time around, for charity purposes, I charge less! :p

Well silent please, class is in session!

Links to this post
2

My funky footwork!

Posted by Cikgu Fitrie on 8:08 PM in ,
Hahaha... Ni ada citer yang very funny... Sangat funny kalau teringat... Kisahnya macam ni...

Satu hari tu, masuk kelas 1 PB ( my class la.. ) macam biasa... Memang kelas aku ni kene masuk bukak kasut sebab last year dapat sponsor tikar getah dari Doktor Puspa... So, aku pun bawaklah indoor slippers yang beli tahun lepas kat Cameron Highland sebab tak gemar pijak lantai kalau takde alas...

Macam biasa, masuk kelas bukak kasut dan sarungkan lah slippers tu... So lepas mengajar, nak kuar... Period berikutnya free... So, sebab perut pun dah lapar, lepas budak cakap "thank you sir" maka dengan perut yang tengah keroncong ni menuju ke kantin...

On the way, lebih kurang 10 meter lagi nak sampai kantin, rasa macam ada tak kene jer... Check wallet dalam bag, ada... Check hp takut tinggal dalam kelas, ada.... Tiba2 je kaki aku rasa semacam sangat...

Tunduk nengok kaki, "mak.... malunya..." Rupa2nya, aku keluar gi kantin pakai slippers indoor tu... Kalau kecik takpe gak, ni tak, strawberry kat slipper tu macam kasut Ronald McDonald... Nasib baik takde sape nampak... Kalau tak malu seminggu!



Links to this post
2

Hadiah untuk Rumah Zuhal...

Posted by Cikgu Fitrie on 7:20 PM in , , ,
Ok, jangan marah sume.... Tahun ni, sebab dah lima tahun berturut2 menjadi juara Hari Sukan, maka dengan berbesar hati pihak PIBG akan memberi hadiah yang sangat istimewa untuk guru2 rumah Zuhal... Nak tau apa? Ni hah...!



Sebuah kapal ( yatch ) untuk kemudahan guru2 rumah Zuhal melayari sungai Segamat... Kelas kan...! Kapal tu dah siap tertulis ZUHAL kat bumbung dia... Apa lagi, jom memancing!


Links to this post
1

Zuhal... Akan terkalahkan kah?

Posted by Cikgu Fitrie on 11:20 PM in ,

Yup. sekali lagi, tahun ni Rumah Zuhal ( Kuning ) menang lagi hari sukan sekolah... Ibarat kontrak 5 tahun, rumah Zuhal dah menjuarai hari sukan 5 tahun berturut2... Mungkin kali ni saingan agak sengit, dan rumah Musytari ( Biru ) hanya 4 mata dibelakang Zuhal... Namun, kesungguhan Musytari belum memadai kerana sememangnya kontrak 5 tahun ni tak boleh nak dibatalkan... Hehehehe... Walau apa pun, jutaan tahniah kepada semua warga Zuhal kerana sekali lagi mengekalkan kejuaraan yang memang bukan mudah untuk dicapai...

Banyak betul persoalan yang terbit kat dalam kepala ni... Menangkah Zuhal tahun ni? Menangkah perbarisan tahun ni? Dpt tak olahragawan dan olahragawati tahun ni...? Semuanya bermain2 dibenak sementara menantikan mc baru yang agak ok ( tapi macam hambar je tahun ni ) mengumumkan keputusan...

Tapi semuanya terjawab bila dia mengumumkan johan perbarisan dan johan keseluruhan tak lain dan bukan : ZUHAL... Go fight fight go fight go fight go Zuhal.... Begituah sorakan warga Zuhal yang teruja dengan kejayaan tahun ni...

Ni antara pics yang sempat dirakamkan...



Abang Rashdan sempat membelek2 surat cinta kekasih lama sementara menunggu budak2 gerak ke padang...!



Tadi tu pics masa cikgu2 ni sibuk bagi kupon makanan dan nak siapkan budak perbarisan dll...



Ni lak pics khemah rumah2 sukan... Simple dan nan ado disebabkan tiada pertandingan untuk khemah tercantik...! Tapi setiap rumah tampil dengan kelainan walaupun simple bagai...!



Perarakkan masuk peserta perbarisan.... Walaupun masa singkat untuk melatih peserta perbarisan, namun, rumah Zuhal tetap denagan gimik perbarisannya ( ehem2... thanks to me... ) yang melayakkan Zuhal bergelar juara! Good work Zuliha.... Dia yang single handedly uruskan semua...



Dialogue Drama : Dibawah Payung Pasar Tani Ini...

Aku : Mak Hayam, cepatlah amik gambar...

Kak Shah : Jap, nak pose jap!

Aku : Perlu ker? Tak payah lah nak pose2 bagai... Nak masukkan dalam blog je ni.... Bukan ada sape pun yang baca nanti..!

Kak Shah : Sun sangat tau..! Mak tetap nak pose... Mak diva nyah!

Aku : Tak kuasalah aku...

Kak Shah : Hanjs... Yang penting mak laku nyah!

Aku : Ooooppppssss... Laku ker?

Kak Shah : Of course ler...!

Aku : Ape2 je lah mak hayam...

Kak Shah : Ok, snap cepat!

Snap! Snap!

Walaupun sibuk kena control budak tetap sempat dok borak2 sambil mengumpats2 dengan kak shah...! Control sangat kan kak shah!



Dalam hiruk pikuk menjerit bagai membagik sokongan pada peserta umah Zuhal, terlupalak nak amik pics masa budak ngan amik bahagian... Merasa nengok gambar acara bagi hadiah jer...!



MC : Ok, semua pelajar dikehendaki berkumpul, menyalaikan diri masing2 di bawah sinar matahari dan uv yang merbahaya serta boleh mendatangkan barah kulit, untuk acara penutup dan penyampaian hadiah...

Pelajar2 : Hooorrraaaayayy..... Yaaaayyyyyyy......

Guru2 : ( Dalam hati ) Hanjs sangat.... kau dah kenapa? Tak gheti2 ke panas? Next year MC pun diwajibkan berjemur jugak! Adils!




Antara pics kegagahan rumah Zuhal.... Sapu bersih.... ( well, tak jugak...! Propah sangat! )



Excited sangat sebab diumumkan Johan Keseluruhan Hari Sukan 2009, buat kali ke lima ber
turut2.... Sape tak excite kan kalau 5 tahun berturut2....!




Wajah2 ceria sang juara.... Next year try harder....



Wajah2 disebalik tabir rumah Zuhal dan tunjang kejayaan Zuhal tahun ini dibawah pimpinan Azilah Ahmad... Tahniah semua!

Links to this post
2

New toy I would love to have for my Valentine's gift!

Posted by Cikgu Fitrie on 10:57 PM in



Masa tengah browse2 what new dalam rangkaian VAIO, ternampak ads ni kat website sony tu... Nanges nengok atom note book tu...

I would only pray that someone will buy that toy for me as a Valentine's Day gift! Nak sangat2... So, sesape saje yang rasa generous dan bermurah hati tu, janganlah lupa permintaan hati kecil ku ini...!

Links to this post
0

Jesicca Mauboy : Running Back

Posted by Cikgu Fitrie on 5:25 PM
Lagu ni bisa membuat lonely heart nangis tau... I love this song... Well at least at the moment, this is the song that I listen over and over again....!

(Feat. Flo Rida)

(Verse 1)
These days you barely even say my name
Like you don’t really feel the same
I’m wondering whats to blame
These nights, I fall asleep wondering where you are
It feels like we’re falling apart
And it’s totally breaking my heart

Cause if bein’ with you means being alone
And never knowing when you’re comin’ home
Then I guess I’m better off on my own

(Chorus)

But I cant move on
Cause that means forgettin, forgettin, everything we had
Instead I keep running, keep running, I keep running back
Cause I keep forgettin, forgettin, you treat me so bad
So I keep on comin, keep comin, I keep comin back

I keep comin back (I keep running back) And I keep running back (I keep comin back)
I keep comin back (I keep running back) And I keep comin, I keep running back

(Verse 2)
My friends say that I should leave you behind
And stop wasting all my time
They tell me that I’m out of my mind

But I know that what we both share is real
And that I been willing to deal
With the way that you’re making me feel

Cause if being with you means being alone
And never knowin’ when you’re coming home
Then I guess I’m better off on my own

Chorus

But I cant move on
Cause that means forgettin, forgettin, everything we had
Instead I keep running, keep running, I keep running back
Cause I keep forgettin, forgettin, you treat me so bad
So I keep on comin, keep comin, I keep comin back

I keep comin back (I keep running back) And I keep running back (I keep comin back)
I keep comin back (I keep running back) And I keep comin, I keep running back

(Rap- Flo Rida)

Ma ma ma mama caught up
We not all heard the same story
Just different authors this book crazy
Always a lady looking for love where there’s a maybe
We might could be together
They fight to be together
Aight to be together
Shorty yeah he cheated
You say you don’t need it
Turn around and leave it
Oh he back next week
Fuss…Fight
And then the whole thing repeat like nothing ever happened
Dat was just rapping
No publishing
Shorty you knew that he ain’t got the same government
Lil mama can’t move on
But it’s her fault she struggling
She can’t…move…on

Chorus
But I cant move on
Cause that means forgettin, forgettin, everything we had
Instead I keep running, keep running, I keep comin back

I keep comin back (I keep running back) And I keep running back (I keep comin back)
I keep comin back (I keep running back) And I keep comin, I keep running back

I keep comin back (I keep running back) And I keep running back (I keep comin back)
I keep comin back (I keep running back) And I keep comin, I keep running back…
…To you


Links to this post
0

Funny Signboard

Posted by Cikgu Fitrie on 7:59 PM in
In life, kadang2 kita terjumpa signboard yang kelakar dan erm... sometimes "jahat"... Hari tu ada buat posting tentang signboard yang kezi sebab marahkan driver lori getah...

Tapi hari ni nak story satu signboard yang kelakar... Tak caya? Cuba baca!



Kelakarkan! Selain menjimatkan suku kata, ia juga menjimatkan papan signboard... Tak yah wat besar2.. Kan? Hehehe...


Signboard ni ada kat tepi jalan area Jemapoh, Kuala Pilah... So, kalau nak cuci keto, datang sini k!

Links to this post
1

Kek Sarawak... Yummy!

Posted by Cikgu Fitrie on 1:27 PM in
During the CNY Holiday, sempat gak 3 4 hari balik kampung... Nothing much happened 'cept tak alih2 my sis n her hubby belanja makan n nengok wayang, for no obvious reasons! Takpelah dah rezeki, makan je lah...

Masa balik tu, bukak fridge terkezut gak, sebab fride tu penuh ngan kek Sarawak... My younger sis, katanya, tolong kawan dia jual... Well, got to taste it, not bad... Well, actually they are quite good!



What I love the most, is that it is colourful and the effort the put in to make these gorgeous cake! Beside, pattern dia pun ada pelbagai... Pic above is just a few!

Links to this post
0

Yang susah nak dapat...

Posted by Cikgu Fitrie on 1:10 PM in
Dalam Malaysia ni, walau pun kaya dengan pelbagai jenis buah-buahan, ada jugak buah yang susah nak dapat dan susah nak carik... For many reasons, among them that they are not in season, they are sparsely planted and many more...

Tapi, one thing about Negeri Sembilan, banyak buah2an yang jarang2 kita jumpa yang jarang kita dapat ada kat sini... Antaranya, buah kundang... Dan ada diantara kita yang tak pernah jumpa buah kundang dan ada yang never knew its noble existance... Parah kan!

Buah kundang ni warnanya hijau kalau muda dan jingga kalau dah masak... Rasa dia ada yang manis dan ada yang masam2 manis dan tak kurang jugak yang masam... Yang masam tu tak yah lah makan...

Dulu buah ni aku tak tau nape dia dinamakan buah kundang sedangkan warna dia jingga... Kundang kan warna purple... So, mana yang purplenya?

After many years consuming these local fruits, last year baru tahu nape dia panggil buah kundang... Sengal kan! Rupa2nya kalau dibelah biji dalam dia tu, warna dalam biji tu warna kundang ( purple )... Azabkan, dah 28 years baru tau!

Buah ni kalau kat other part of Malaysia, kitorang makan as it is... Tapi org nogori ni kreatif sebab dia campurkan dalam masak lemak cili padi... And my fav is daging salai masak lemak cili padi campur buah kundang muda... Kundang ni kira sebagai souring agent la menggantikan asam keping...! Kalau mak Ful yang masak, mmg tak sah tambah tiga kali...! Huhuhu...

Hari tu ( last year ) sempat gak belikan Diana yang mengidam buah kundang... Kitorang beli kat tepi jalan sepanjang jalan dari Kuala Pilah ke Ulu Bendul... So, merasalah Diana makan buah yang masa kitorang beli tu manis giler...









Selain tu, buah ni pun dijerukkan jugak! Rasanya? Oklah, but i prefer the fresh one!


Links to this post
0

Pre Hari Sukan... Yet another tiring time of the year!

Posted by Cikgu Fitrie on 3:01 AM in
Yup, you read it right... Believe it or not, for many ( at least some ), sports day may be the most anticipated event of the year... But hey, not for me...

Like any other years, this year is no exemption... We all must came down to the field and have yet another practices over and over again... But this year is somewhat 'different' from prev years... All practices must be conducted in the afternoon.... What!!

As for me, my life as a teacher ends as soon as I step out of the front gate... Yup, thats me... I never bring school, home... And to come back to school in the afternoon is not my thang! Irresponsible you might say? Well, who cares!

The thing is, I really cant stand the heat... It gave my terrible head pain! But, nevertheless, I DO came to practices and support my house!

And these are the proofs!













Occay, these pics were taken during the practice sessions, sukantara and preliminary rounds... And as for the official hari sukan photos, u have to wait this coming 5th... Chow for now!







Links to this post

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.