0

Yang susah nak dapat...

Posted by Cikgu Fitrie on 1:10 PM in
Dalam Malaysia ni, walau pun kaya dengan pelbagai jenis buah-buahan, ada jugak buah yang susah nak dapat dan susah nak carik... For many reasons, among them that they are not in season, they are sparsely planted and many more...

Tapi, one thing about Negeri Sembilan, banyak buah2an yang jarang2 kita jumpa yang jarang kita dapat ada kat sini... Antaranya, buah kundang... Dan ada diantara kita yang tak pernah jumpa buah kundang dan ada yang never knew its noble existance... Parah kan!

Buah kundang ni warnanya hijau kalau muda dan jingga kalau dah masak... Rasa dia ada yang manis dan ada yang masam2 manis dan tak kurang jugak yang masam... Yang masam tu tak yah lah makan...

Dulu buah ni aku tak tau nape dia dinamakan buah kundang sedangkan warna dia jingga... Kundang kan warna purple... So, mana yang purplenya?

After many years consuming these local fruits, last year baru tahu nape dia panggil buah kundang... Sengal kan! Rupa2nya kalau dibelah biji dalam dia tu, warna dalam biji tu warna kundang ( purple )... Azabkan, dah 28 years baru tau!

Buah ni kalau kat other part of Malaysia, kitorang makan as it is... Tapi org nogori ni kreatif sebab dia campurkan dalam masak lemak cili padi... And my fav is daging salai masak lemak cili padi campur buah kundang muda... Kundang ni kira sebagai souring agent la menggantikan asam keping...! Kalau mak Ful yang masak, mmg tak sah tambah tiga kali...! Huhuhu...

Hari tu ( last year ) sempat gak belikan Diana yang mengidam buah kundang... Kitorang beli kat tepi jalan sepanjang jalan dari Kuala Pilah ke Ulu Bendul... So, merasalah Diana makan buah yang masa kitorang beli tu manis giler...









Selain tu, buah ni pun dijerukkan jugak! Rasanya? Oklah, but i prefer the fresh one!


0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.