0

Menyanyilah la la la

Posted by Cikgu Fitrie on 11:45 PM in , ,

La la la la..... Aku menyanyi bersama Ella... La la la la.... Another great hits from the queen herself... All hailed the queen.... ( lagu ni didedikasikan khas kepada kamu - kamu tahu kan?! )
Ella - Menyanyilah
Di sebalik sejuta bayangan wajah
Tiada satu mampu ku lihat
Bagai debu yang berterbangan sekelip hilang
Tersembunyi tangisan dalam ketawa
Menagih kasih tanpa cinta
Bagai lagu tanpa irama
Pincanglah asmara
Tercipta nada, laguku menghibur hati yang resah
Menyusun kata, laguku memujuk hati yang resah
Menyanyilah lalalala… lalalaa…
Ku mencari jawapan dan kepastian
Tak ingin lagi bersendiri,
Agar tiada sepi hati mekar mewangi
Tersembunyi tangisan dalam ketawa
Menagih kasih tanpa cinta
Bagai lagu tanpa irama
Pincanglah asmara
Tercipta nada, laguku menghibur hati yang resah
Menyusun kata, laguku memujuk hati yang resah
Menyanyilah lalalala… lalalaa…
Ku dambakan kehangatan
Belaian mu oh.. cinta
Kaku jasad, tak bernyawa
Di sebalik berjuta bayangan
Namun tak ku lihat
Mencari kasih dan cinta
Bersatu dalam irama
Tercipta nada, laguku menghibur hati yang resah
Menyusun kata, laguku memujuk hati yang resah
Menyanyilah lalalala… lalalaa…

Links to this post
0

Kosong - Najwa Latif

Posted by Cikgu Fitrie on 11:22 PM in , , ,


NOTE : I JUST LOVE THE SONG, TAKDE KENE MENGENA DENGAN ORANG YANG MENCACI AKU, PUTAR BELITKAN AKU MAHUPUN HIDUP AKU KOSONG SEKARANG.. HIDUP AKU HAPPY OK... :)



Kosong - Najwa Latif

 Kau melihat diriku
Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu
Akal dan mindamu

Kau mendustaiku
Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku
Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa
Kosong...kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku
Kosong...kosong

Kini aku bangkit
Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan

Kini aku pantas berjalan
Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan
Siapa diriku yang sebenar

Kosong...kosong
Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa
Kosong .. kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku
Kosong...kosong

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa
Kosong...kosong

Links to this post
0

A story about Sakura

Posted by Cikgu Fitrie on 8:06 PM

"tadi rasa macam suasa jadi berkabus dan sakura berguguran"

I was once uttered these, but in another set of unappealing random words. It wasn't mean anything at that point, just to make a person I told this, doubting himself. But the truth is, 

"hanya kamu yang mampu membuatkan sakura berguguran - bukannya dia"

( dan rasa2nya, kamu pun tahu kan! )





Links to this post
0

Cari di mana kamu?

Posted by Cikgu Fitrie on 7:07 PM in ,

rakan-rakan guru SK LKTP Redong.. I love you all...



Links to this post
0

Studi Studi Studi

Posted by Cikgu Fitrie on 3:13 PM in , , , , ,
Oleh kerana dah nak exam and nak score giler2 punya, hari ni aku nekad nak studi, not really hard but as smart as well... Last year 3.25 je, this year nak up jadik 3.50 ke.. heheheh... ( jeles ngan opsyen lain yg kaw kaw diorg nyer pointer! ) Then last year 2A 3B. this year nak dpt straight A... Doa2kan la aku ye, kepada sesape yg mengenali insan genit seperti ku ini...

First nak cover tajuk ELT Methodology, pastu nak masterkan Phonetic And Phonology ( nak beat Fuad yang ala2 power part ni ) then  sok lusa baru la nak mengkover tajuk2 Learners and The Learning beserta Literasi Bahasa...


Sesape yg amik exam ni mesti la mengeluh panjang nak hafal theories2 la, Krashen's Hypothesis la, phonetic symbols la dan macam2 lagi... Kena lak orang macam aku yang nak study mesti last minute baru masuk kepala.. Study awal2 ni buat ronyok buku je kena selak2 tapi bacanya beyond literal.

Thank god la tahun lecturer sume ok2 except one or two yang datang unprepared... Btw, selalu aku terpikir, betapa ironiknya pensyarah2 ini bila dia sebuk bebel mengajar anak murid mestilah fun, mestilah interactive mestilah itu mestilah ini, tapi some of them, mengajar sama je mcm org takde pangkat lecturer... Masuk2 je, aku dah sangap! huhu... Tak best langsung! Imagine la dari kol 8.00 pagi sampai 6.00 petang.. Thank goodness la kelas tahun ni banyak yang best.. Then, ada motivasi lak nak gi kelas... This is the students life i would imagine to be... 

Biasanya aku gi kelas, kol 4.30 dah bangun, then siap2 gi umah si dia kol 6.30 pagi... Kuar umah kol 6.00 pagi, dan biasanya kol 10.00 malam la baru sampai semula ke sarang istirehat... Letih sangat2 but it was fun sebab si dia ada.. hehehehe.... :P

alright, time to study.... tapi sebelum tu, nak masak kurma ayam ngan baby bak choy ngan sos tiram dulu... Laphow!



Links to this post
0

My baby is sick!

Posted by Cikgu Fitrie on 2:57 PM
Its 2.37pm, saturday... Still on my bed, bermalas2an nak buat pape... Entah la dah seminggu ni emosi mcm tsunami... Which, a term i used to describe a unstable emotions state. TSUNAMI EMOSI...

Dah dua tiga hari ni, nengok my baby tigger a.k.a cicak ( by aspa ) makin kurus. No wonder la makanan dia selalu je tak habis.. Entak sebab cat's food yg aku belikan untuk baby tu tak sedap ke apa. Sbb yang baru beli ni tak test lagi rasa dia... 

Then, dia pun asik bermalas2an je kat umah.. Xde lah nak gi jenjalan balik lewat malam mcm selalu.. Terperap je dalam closet baju aku... That's where she spent most of her time lately... Kesiannya... Neway, early this morning pas bayar duit kete n kdit kad, gi kedai runcit jap belikan dia ikan. Then balik terus rebus ikan tu bagik dia makan... pun tak abis gak dia makan... I'm worried sick! 

Get well soon baby, mummy worried sick!

Links to this post
0

Bertuahnya...

Posted by Cikgu Fitrie on 1:25 PM

Owh yea... 2nd year in a row of lucky strikes... hahaha... Berdedar gak bila nama tak umum2kan lagi untuk cabutan bertuah mesyuarat PIBG SK LKTP Redong ni... Bila nama geng2 lain dah sebut, sorang2 gi amik hamper, rasa kerdil je diriku yang genit bila xdapat2.. 

masa geng2 dok tepi dewan tu semua dah dapat, geramnya rasa nama aku n ena tak naik2 lagi ni... cikgu fatimah dapat, pas tu cikgu ayun, pas tu cikgu bad, pastu, cikgu azmi, cikgu fazliyati, cikgu burn, cikgu najmiah, pastu cikgu giman pendek kata yang duduk kat tepi dewan tu sume dah naik, aku je yg belum ngan ena.. huhuhu.. ena nak nangis sbb tak dapat.. hahaha...

tetiba, cikgu fitrie othman... Woooohoooo.... Bestnya bila nama naik... :) Bertuah jugak ek aku ni.. hehehe... :P

Yang besar dan berat tu mine, yang kurus tinggi dan ala2 ringan je tu cikgu ayun punya! Lihat ekpresi tangan dia... Maknanya apa tu? Tak puas hati kah? hahaha


buat2 happy je tu.. dalam hati berbuku je kan! huahahaha ( ketawa jahat! )


wajah kepuasan setelah mendapat hamper yang agak besar dari cikgu ayun.. betul tak atie n ena??




Links to this post
0

Dari Kekasih Kepada Kekasih

Posted by Cikgu Fitrie on 12:31 PM
Pagi tadi otw gi sekolah, tertekan channel Suria kat stereo. Then tetiba kuar lak lagu ni... Best kan. Memori dulu2...


Dari Kekasih Kepada Kekasih 

Entah berapa kali 
Kucuba membohong hati ku ini 
Hebat dilanda 
Rindu padamu 
Namun semua alasan 
Rapuh bagaikan awan berarak 
Yang memang tidak pernah abadi 
Dan terlalu cepatnya berlalu 
Pabila di giring angin 
Dan mudah pula layu 
Selepas ia melimpahkan 
Titis-titis ehsan 
 Kini hatiku sangat terdesak 
Untuk memilikimu 
Agar bisa aku meneruskan 
Sisa-sisa hidupku ini 
Seperti manusia yang punya kekasih 
Yang punya kekasih

Lagi better dari lagu yang Fuad tujukan buat aku semalam.. Hahaha...



Links to this post
0
Posted by Cikgu Fitrie on 11:31 AM





I want to be your favourite hello and your hardest goodbye


faham kan awak? :P


saya yang hijau, awak yang biru...







Links to this post
0

Kisah Lama 2...

Ni pun kisah lama gak... Sekolah dulu2, bukan rindu ke apa ke? Just untuk kenangan dihari tua nanti... Leh la sambil2 makan biskut kering dan kopi o kat rumah pengasih orang2 tua nanti, nengok2 balik zaman muda belia ku kan... hahaha.... 

Ni kenangan masa buat latihan persembahan hari sukan.. Aku, Shue and Aini + Basmah... Seronok sngat proses latihan ni.. First edit2 lagu, then carik steps, pastu choreograph pastu latihan.. best nyer...


enjoy la the pictures... 














Yang penting opening dia tu khas ditujukan buat y***i sebab gaduh masa tu.. Lagu opening pun sorry sorry super junior.. kalau perasan, formation dia pun bentuk Y... hahaha...

Ni videonya...





Tergelak kejap nengok latihan diorg ni.. hehehe....




Links to this post
0

Kisah Lama 1...

Posted by Cikgu Fitrie on 8:48 AM in , ,
 Kemas2 folder picture, humpa lak gambar masa ni... Ada orang belanja masa ni, tapi xhengat la sape? Abg zol ke rashdan... It was fun.. Boys night out katanya... Rasanya ada upload pic ni kat FB.. Since my FB dah deactivated, so mari membungarkan kenangan dengan kengkawan sekolah lama, SK Bandar Putra, Segamat... 


Note : Abang Zol dah jadik GPK kat sekolah medoi...


Note : Rashdan dah jadik org kuat PPD Segamat...


Yus and hafiz, penunggu setia skolah tu lagi... :P


Kekenyangan sambil memborakkan diri...


Mr Zol... 

Ahhh... Rindunya kengkawan lama... <3




Links to this post
0

Me and my niece

Posted by Cikgu Fitrie on 7:58 AM in


Ahhh... Rindunya kat achuleby.... 


Links to this post
0

Resepi Siput Sedut

Ramai yang tak makan siput sedut. Tapi I'm a freak... Suka sangat.. Cuma kengkadang, gi kedai makan, jumpa siput, tapi tak amek sbb leceh la nak sedut2 depan orang ramai ni.. :) So ni pic masa cuti tahun lepas, main masak2 ngan mak aku.. Mak siang siput sedut tu, aku masak.. hehehe... Mother daughter son collaboration...


First, ini lah wajah siput sedut sebenar.. Kaler dia hitam belang merah.. Quite opulent colour, I must say...


Nak siang dia, senang je, amik parang just tetak muncung dia.. Kenapa? Kalau tak wat cam tu, setahun sedut pun, tak kuar2 siputnya.. Silap2 bibir yang jadi mcm Mrs Pitt, sbb bengkak menyedut siput tak kuar2.. hehehe...


Bahan2 yang diblender, macam biasalah kalau nak masak lemak cili padi... Lada kecil ngan kunyit je...


Bahan lain, aku letak peria, tomato ceri ngan lada besar yang dibelah dua...


Santan. Penting tu...


Then, masukkan bahan yang dah diblender tadi dalam periuk bersama dengan daun limau purut dan serai...


Ni lak, siput yang telah dibersihkan... Tantalizing? 


Lepas masukkan santan, masukkan siput. Lepas mendidih santan tu, masukkan pulak sayur2an tadi...


Then, lepas sayur dah lembut dan siput dah masak, leh hidangkan dengan nasik yang panas2... Yum...


Ok, skang operasi sedut menyedut sampai habis... :)

Dah, tu je....



Links to this post
0

Notes ELT - Krashen's Hypothesis

Posted by Cikgu Fitrie on 1:00 AM in , , ,


Kengkawan TESL 3, ni ada summary untuk Stephen Krashen's Hypotheses... Ada summary teaching methods sekali.. happy reading... Sape2 buat short notes tu, kongsi2 k...


Links to this post
0

Hari ini 28 Mac 2012

Posted by Cikgu Fitrie on 10:23 PM in ,
Walaupun xde sape yang care pun, hey, its my blog... Sok dah tua2 aku tau apa yang aku buat pada 28 Mac 2012... ( berpandangan kehadapan tak? hehehe )

4.45 pagi : Bangun pagi, goreng jemput2 bawang, buat nescafe

5.30 pagi : Mandi, makan dan siap2 nak g sekolah

6.10 pagi : Solat subuh

6.25 pagi : Drive g sekolah. Sebelum tu gi singgah 7E beli Marlboro Ice.

6.40 pagi : Sampai sekolah, tunggu Haji Leman bukak ofis sebab boss takde

7.00 pagi : Masuk bilik SAC dan prepare untuk kelas. Hari ni ajar budak tahun 6 Beta linking technique

7.20 pagi : Ajar budak, tapi x ajar linking technique pun sebab budak2 ramai gi lawan bola n praktis bola jaring

8.50 pagi : Duduk update blog and buat nota ELT Methodology sambil tanda buku ( multi tasking ). Delete FB...

10.00 pagi : Gi makan kat kantin - mee goreng budak ngan telur mata kuning dia masak, air nescafe. Bayar sekali makan yang belum bayar masa hari Jumaat lepas.

10.10 pagi : Kelas tahun 4 Alfa - ramai tak hafal verbs. Hangen sangat!

11.10 pagi : Gi bilik muzik, sbb nurul pakai kelas.. Nanges sebab rasa sedih tetiba. Burn datang pujuk2... Sambil smoking2. Fuad call, aku reject sbb masa tu dah putus ngan fuad..

12.10 pagi : Balik SAC. Ada kelas tahun 5 Beta. Buat ayat.

1.20 tgh : Gi umah Fuad walaupun x kawan dia pagi tu. Luahkan perasaan kat dia. Tension n sedih. Tak banyak membantu pun..! Tertido jap sbb tggu Fuad beli nescafe, 1 jam setengah baru balik, lepas nengok Glee, Family apantah ngan Betty...

4.00 ptg : Sampai umah hujan... Tdo... Lupa xsolat lagi!

5.30 ptg : Bangun masak nasik, goreng ikan, makan.. mandi...

7.00 ptg : Gi amik duit, sebab nak bayar sewa. Ada budak ngorat. Tak suka sangat tau... Gu umah uncle sewa umah, dia takde. Simpan dulu duit. Singgah 7E beli jajan, pepsi, kuaci, topup ngan rokok lagi..

8.00 mlm : Bukak laptop sambung update blog yang zaman bila punya draft... Tak tau nak watpe sebab nak lupakan kesedihan jap.. Buat Powerpoint Teknik menjawab Bahasa Inggeris tahun 6..

9.30 mlm : Tak siap lagi powerpoint. Penat. Buat blog n balas msg sedih2 kat dia... Fuad msg, dah balas pastu dia tak balas lagi.

10.00 mlm : Buat entry pasal 28 Mac... Nak makan jajan jap...

10.15 mlm : uncle datang amik sewa umah...

10.23 mlm : ( terhenti kat sini sbb baru pukul 10.23 )... Plan nak nengok tv dan xnak sedih2...





Links to this post
0

Hari Guru SK LKTP Redong 2011

Posted by Cikgu Fitrie on 9:53 PM in , ,
Haaaaaa... Jumpa pun... Banyak kenangan manis masa amik gambar ni... hehehe....





I Love SK LKTP Redong....



Links to this post
0

Nota In House Kajian Tindakan

Hello teachers...

Kat sini, saya cuba untuk uploadkan contoh proposal kajian tindakan / action research untuk cikgu2 sume download dan jadikan contoh... Ni adalah contoh proposal yang saya dan cikgu Hanuar dari SJKC Sri Lalang, Kluang dan cikgu Azman dari SK Kampung Jawa Segamat hasilkan masa Kursus Kajian Tindakan Untuk Jurulatih Sekolah2 Johor... klik je... 


Contoh penulisan proposal
CABUWA 2009

Links to this post
0

Untuk di lelong!!!

Posted by Cikgu Fitrie on 9:17 PM


My 2008-2009 collection for lelong! Mau ka? Kira sume ( 5 GUESS bags + 1 Converse bag ) kira RM2000...

Links to this post
0

This is HALKEP!

Posted by Cikgu Fitrie on 9:14 PM in , , ,
 Pernah dengar tak KMK? Kumpulan meningkatkan mutu kerja? Mesti macam pernah dengar.. Macam la... Tapi not sure kan? KMK ni macam kajian tindakan juga la... Tak caya gi gugel sendiri...

Dulu, masa kat sekolah lama, pernah rancang dan buat, tapi dokumentasinya tak kesampaian setelah menghantar maklumat awal tentangnya ke PPD. Takde feedback. Ada sebenarnya, kena panggil mesyuarat, tapi masa cuti agaknya. Sebab tu tak gi. 

Rasanya, dalam dunia cikgu cikgi ni, KMK mcm jarang dengar tapi kalau badan2 kerajaan lain i.e. JKR dll tu rasanya selalu buat. Untuk hari Q la lebih kurangnya. Dah nama pun KMK... Entah kenapa, sejak dua menjak ni rajin menghapdet blog yang takde orang baca pun, terjumpa la draf pasal KMK ni.. Jadi untuk berkongsi2, (ciplak tak boleh ye) dan guna pakai boleh la...


video


HALKEP tu maknanya HAntar, Lengkapkan, KEmbalikan dan Proses...

Proses HALKEP ni sebenarnya untuk yang liat banget nak anta register.. Nengok video kat atas ni pun leh faham... Jadi, selamat beramal!



Links to this post
0

cuti datang lagi

Posted by Cikgu Fitrie on 9:00 PM in
wow... tak sangka dah seminggu dah cuti sekolah... tak rasa macam dah setahun dah berkhidmat kat redong... hurm... setahun mcm beberapa bulan je rasa... tapi experiences-nya mcm 'org tu' cakap, macam 10 tahun.. hehe.. how i missed him... :(

note to myself : update a year in redong - cuti panjang xde wat pape...

owh, and nak wish my bestfriend, Ben, selamat pengantin baru... will be at ur reception Ben.. will be there... cant wait.... am proud of u... :)

apa nak plan cuti ni ek? klu dulu bnyak je plan sbb mr x selalu je ada plan.. semenjak dua menjak single ni, hurm. entah la.. malas nak xtau nak gi mana sbb xde partner dah nak jalan... nak gi kedah umah shu n wan, mmg rasa nak gi, tapi nak drive sorg2.. haish... naik bus? phobes sangat....

been planning nak intensified my diet programme, duh... asik makan je... intensified la kaedahnya! huhu.... owh yes, paling kuat pun, spending time nengok wayang ek... hurm... terrific idea! oklah... chow.. nak book tickets online... :)


Links to this post
0

Tanah dan Taman Tanah

Posted by Cikgu Fitrie on 8:55 PM in , , , ,

Pic ni aku amik kat traffic light kat area Tampoi. Kat persimpangan yang ada BP nak menuju ke Damansara Aliff, Industri Tampoi, Jalan Datin Halimah dan Kg Melayu. Memula takde la excited sangat tentang signboard tu...


Tapi bila nengok betul2 dengan kondisi papan tanda tu ngan tempat terbaringnya papan tanda tu, ironinya memang ada signifikannya.. Get it? Taman Tanah Tampoi + tanah.. Get it? Ah, nevermind la!





Links to this post
0

Sepetang di Pontian

Posted by Cikgu Fitrie on 8:21 PM in , , , , , ,
Ini kisah 2 tahun lepas kot... Kemas2 file dalam lappy ni, terjumpa la pulak pic2 lama... Yang ingat masa ni hujung tahun, conflict dengan Mr S. So melarikan diri ke Pontian katanya.. Hehehe... Selamat berbahagia Mr S. Semoga Cik N boleh membahagiakan kamu.. Hahaha...

Pontian, bukanlah bandar asing yang tak pernah aku pergi.. Selalu gak... Sebab ada my bff Arwah Fadli Sham, dan kwn yang aku kenal melalui arwah, yang kini salah sorg bff aku, Nur Shida. Masa tu Miss Shida nak belanja makan ayam goreng yang bukan KFC... Kalau close up pic tu, leh nampak nama kedai tu.. Lupa lah... Dah 2 tahun uols!





Kedai ni kedai2 standard budak skolah menengah dating zaman dolu2... I tak okay.. I date kat secrets recipe tau... I penggemar shepard pie, katanya! 


Pose2 rambut jap! 



Ayam dia okay la.. Tapi i prefer McDota, Segamat... Hehehe... Then kotorang gi jalan2 sekitar pontian, cari2 makan dan cecuci mate... Ended dekat bus stand lama pontian, yang ada jual murtabak special...




Haa ni kedai dia.. Leh tahan gak la...


Then malam Miss Shida ajak lak makan kat mana ntah.. Kukup kot..  Restoren Mandella... Meriah la katanya.. Tapi, nan odo... Malam tu, tak ramai sangat pun, tapi.... ( sambung debarannya kat bawah, tggu sat )





( bukan ni - ni pose je )



Tadaaaa.... Me hoon tom yam dia yang macam tak muat pinggan! Kelas ko maria dapat makan habiskan satu pinggat!!!




Yang lain biasa2 je, macam kedai makan tom yam lain.. Dan sebagai penutup kata, saksikan aksi ganazz dari Miss Shida...

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

Sebelum


tadaa....


xoxo,
miss fitrie






Links to this post

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.