0

Resepi Siput Sedut

Ramai yang tak makan siput sedut. Tapi I'm a freak... Suka sangat.. Cuma kengkadang, gi kedai makan, jumpa siput, tapi tak amek sbb leceh la nak sedut2 depan orang ramai ni.. :) So ni pic masa cuti tahun lepas, main masak2 ngan mak aku.. Mak siang siput sedut tu, aku masak.. hehehe... Mother daughter son collaboration...


First, ini lah wajah siput sedut sebenar.. Kaler dia hitam belang merah.. Quite opulent colour, I must say...


Nak siang dia, senang je, amik parang just tetak muncung dia.. Kenapa? Kalau tak wat cam tu, setahun sedut pun, tak kuar2 siputnya.. Silap2 bibir yang jadi mcm Mrs Pitt, sbb bengkak menyedut siput tak kuar2.. hehehe...


Bahan2 yang diblender, macam biasalah kalau nak masak lemak cili padi... Lada kecil ngan kunyit je...


Bahan lain, aku letak peria, tomato ceri ngan lada besar yang dibelah dua...


Santan. Penting tu...


Then, masukkan bahan yang dah diblender tadi dalam periuk bersama dengan daun limau purut dan serai...


Ni lak, siput yang telah dibersihkan... Tantalizing? 


Lepas masukkan santan, masukkan siput. Lepas mendidih santan tu, masukkan pulak sayur2an tadi...


Then, lepas sayur dah lembut dan siput dah masak, leh hidangkan dengan nasik yang panas2... Yum...


Ok, skang operasi sedut menyedut sampai habis... :)

Dah, tu je....



0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.