0

Pertumbuhan Jambu ( Jambukah aku? )

Posted by Cikgu Fitrie on 12:27 PM in , , , , ,
Hari ni nak cerita kejadian buah jambu. Jambu air atau water apple dalam bahasa inggerisnya.. Sebabnya dulu masa kecik2, zaman ilmu saintifik ni kurang lagi, ingatkan rambut2 hitam kat buah jambu tu akar jambu.. hehehe... silly kan.. Ghupenyer, tu adalah bunga dia... As i grew, i learnt that, buah jambu tu asalnya dari bunga. samalah dengan beberapa jenis buah yang lain ie mangga, jambu batu dll...



Ni la putik jambu. Masa mula2 proses kejadian buah ni, ia bermula dengan putik jambu..


Pastu, barulah putik jambu ni jadi bunga... lawakan... Agak2 manis tak kalau wat hiasan dikepala masa perhimpunan pagi hari isnin??? 


Nah, gambar bunga lagi.. Xtau nape leh ter-ada dua... hurm... *pelik


Pas bunga dia yang panjang2 tu gugur, barulah dia mula membentuk menjadi buah.. Oppsss.. Belum boleh makan lagi... Tunggu sat!


Ni pun dalam proses tumbesaran buah jambu tu... Ni pun lum leh makan lagi... Tapi kalau hangpa tunggu sat, nanti masak la buah tu.. Oleh kerana takde gambar buah yang dah cukup masak, google sendiri lah ye!

Bye for now...





0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.