0

Update untuk update entry akan datang! Boleh?

Posted by Cikgu Fitrie on 1:43 PM in
hurm... lama gak tak update blog... bukan takde story to tell, there are few actually... Cuma masa je takde sebab too busy with work at school and home.... So, keep it low at the momment... Ni pun ngah online kat depan econsave bahau dalam kete... Sebab tgh tunggu ful gunting rambut dia...

So, leh ler citer sikit apa yang berlaku tadi... Sebenarnya baru pas shopping untuk barang2 umah... So pasni merasalah sume entry tentang home makeover selepas dan sebelum... Hehehehe...

Tapi motif beli barang2 perabot jauh2 kat Bahau? Erm... bukan apa, sebab dah survey barang2 kat kedai tu memang murah giler, ada discount lak tu, and winning point dia, charge hantar segamat barang2 tu sume just rm20 jer... Boleh?

So, nantikan entry yang tak lama lagi bakal diupdatekan yer... And of course, back dated entry tentang what had happened for the last few weeks that keeping me super busy! Chow, for now...!

Links to this post
0

Nasi Ayam Yang Best Katenyer!

Posted by Cikgu Fitrie on 11:09 PM in


Minggu lepas teringin lak nak makan nasik ayam... So, ajak si Ful ni maka kat restoran nasik ayam yang best katanya... Kata sape? Kata orang kebanyakan lah! Yo lah!

Kedai tu letaknya kat Taman Yayasan, Segamat... Seberang jalan besar yang ada Nirwana baru tu... Erm... So, dengan excitednyer gi lah ke sana dari Segamat Baru ( 10 km lebih kurang )...

Sampai je sana, duduk je makanan terus sampai... Tak yah order, terus sampai tau! Kepantasan dapat makanan kitorang bagik A, servis ala2 kekwat kitorang bagik C... Review pertama k!

Tapi this time kitorang bungkus jer... Malas nak bersesak2 kat dalam kedai tu... Especially tengahari macam ni... Paneh!

So, tibalah masanya nak komen tentang nasik dan ayamnyer... Pas makan sampai habis dek kerana lapar, kitorang pun awardkan nasik ayam tu B- jer...Tak sedap mana pun... Erm... Bau je meletups, tapi rasa, meletips jer...! B- tu pun dah kira baik tau... Tapi yang penting dalam sup dia ada taugeh okeh... Konon2 bonus mark la.. Tapi dah rasa macam nasi ayam kuah soto... Tu lah kisahnya, Nasi Ayam Warisan Gemas...


Harga : RM4.50 / sebungkus...!

Cuma yang best tengahari tu cuma Hazelnut White Coffee kitorang bungkus kat Old Taste belakang KFC Segamat... Memang kawww.... and di rekemen kan pada sume... Price RM3.oo... Aiyoh super cheap for heavenly beverage like that!

Links to this post
0

Sedapnya Lokan...

Posted by Cikgu Fitrie on 12:49 PM in
Semalam aku ngan ful boring dok umah... Takde pape nak buat, so aku ajak lah dia gi jalan2... Mulanya tak tau nak gi mana, tapi teringat kat Muar ada Karnival Sua Rasa TV9, so kitorang gi lah ke Muar dalam kol 4 ptg...

Sampai je sana, jalan punya lah jam... Mmg packed giler kat Tanjung Emas tu... Biasalah, kalau ada apa2 kat sana, mmg susah nak dapat parking! So, sempat pusing je sebab malas nak parking jauh2...

So, takde pape nak wat, pusing2 je lah bandar Muar tu... Its Sunday, so mmg sibuk lah kat bandar Muar tu kalau nak compare ngan Segamat... Pusing punya pusing sampai dah boring, kitorang decided nak makan burger lak... So, stop by kat tepi jalan tengan bandar tu, kitorg pun beli 2 hot dog ngan 1 burger... Bukan aku yang kuat makan tapi ful okeh! Aku makan hot dog jer sebab dah kenyang sepanjang jalan tadi makan tempedal ayam ngan kuih muih Ful beli kat pasar malam Jementah!

So, ontheway balik tu, ternampak la org jual kupang ngan other shellfish kat tepi2 jalan nak ke Muar tu... Apalagi, ful berhenti sebab nak beli mata kucing, aku pun order lah sikit lokan... Erm... Dah lama tak makan lokan, teringin lak nak makan...! Dia pun beli lah lokan 2 kilo... RM6 jer...

Beginilah rupa lokan sebelum di masak!


So, nak masak dia yang paling simple : rebus jer... Senang jer, potong bawang merah,ketuk serai, halia, bawang putih, hiris lada, campak je dalam periuk... Didihkan pastu sampai lokan tu dah terbukak, apa lagi, potong bawang, lada kecik pastu tuang kicap... Pehhhh... Terangkat!



Masa tengah rebus lokan!



Viola! Lokan rebus special!

Links to this post
0

Camping Sekolah

Posted by Cikgu Fitrie on 12:18 PM in



Last weekend, sekolah ada buat camping untuk unit beruniform. So, macam biasalah, kalau ada program mesti kelam kabut sikit... Sebab cikgu2 ni sume busy2 belaka... Maklumlah hjung tahun ni, nak masuk markah lah, nak isi buku report lah, ngan pertandingan surau peringkat negeri lah... So, mmg masing2 mmg tak cukup tangan nak wat sume serentak...

Tapi, mmg seronok buat camping ni...Mmg berbaloi penat lelah... Hehehe... Aku kene handle malam kebudayaan ngan diana, harda n zaina... Yang tak bestnyer budak2 ni takde fasi yang nak bagik tunjuk ajar nak buat aper! So, malam kebudayaan tu persembahan yang ala2 jer...! erm... :(


Tapi apa yang menariknya, ada unggun api! Rasa macam camping tepi pantai lak! Hehehe...Tapi, api dia lak cepat je padam... Maklumlah pakai kayu getah, mme le cepat habis! Nasib baik jue sponsor kayu api... Kalau tak malam tu ala2 gulap gulita jer lah!


Konsep backdropnye lak, lagi lah... Ala2 rimba tak jadik... Mulanya nak pasang pelita, tapi angin sepoi2 ribut manja bertiup... Kalau pasang pun buat terpadam jer... erm...

Last2 pakai lampu kelip2 jer... Dari jauh nampak macam restoran yang ada karaoke jer... Tapi nak wat camne, malas nak prepare happening sangat, sebab takde masa lah...! Busy cikit!

Bytheway, malam tu seronok gak lah, sebab ada unggun api, lampu lip lap lip lap, siap ada mercun penutup malam kebudayaan...! Thanks kak ani sebab sponsor mercun! Kak yan yang bakar beria2! Macam budak2 gak lah nengok dia membakar mercun tu! Nasib baik takde polis!

Malam tu kene sentry sampai kol 2 sambil barbeque kerang ngan sosej... Borak2 ngan abg zol, abg ronzi, diana n lan nagn kak odah sampai lah kol 2... Last2 esoknya bangun kol 12... Merasa terlepas acara penutup! huhu... Apa2 pun, mmg seronok jugaklah camping kali ni... Hopefully next year ada lagi!












Links to this post

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.