0

Sedapnya Lokan...

Posted by Cikgu Fitrie on 12:49 PM in
Semalam aku ngan ful boring dok umah... Takde pape nak buat, so aku ajak lah dia gi jalan2... Mulanya tak tau nak gi mana, tapi teringat kat Muar ada Karnival Sua Rasa TV9, so kitorang gi lah ke Muar dalam kol 4 ptg...

Sampai je sana, jalan punya lah jam... Mmg packed giler kat Tanjung Emas tu... Biasalah, kalau ada apa2 kat sana, mmg susah nak dapat parking! So, sempat pusing je sebab malas nak parking jauh2...

So, takde pape nak wat, pusing2 je lah bandar Muar tu... Its Sunday, so mmg sibuk lah kat bandar Muar tu kalau nak compare ngan Segamat... Pusing punya pusing sampai dah boring, kitorang decided nak makan burger lak... So, stop by kat tepi jalan tengan bandar tu, kitorg pun beli 2 hot dog ngan 1 burger... Bukan aku yang kuat makan tapi ful okeh! Aku makan hot dog jer sebab dah kenyang sepanjang jalan tadi makan tempedal ayam ngan kuih muih Ful beli kat pasar malam Jementah!

So, ontheway balik tu, ternampak la org jual kupang ngan other shellfish kat tepi2 jalan nak ke Muar tu... Apalagi, ful berhenti sebab nak beli mata kucing, aku pun order lah sikit lokan... Erm... Dah lama tak makan lokan, teringin lak nak makan...! Dia pun beli lah lokan 2 kilo... RM6 jer...

Beginilah rupa lokan sebelum di masak!


So, nak masak dia yang paling simple : rebus jer... Senang jer, potong bawang merah,ketuk serai, halia, bawang putih, hiris lada, campak je dalam periuk... Didihkan pastu sampai lokan tu dah terbukak, apa lagi, potong bawang, lada kecik pastu tuang kicap... Pehhhh... Terangkat!



Masa tengah rebus lokan!



Viola! Lokan rebus special!

0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.