0

Tahniah.. Tahniah.. Tahniah...

Posted by Cikgu Fitrie on 12:14 PM in , ,


Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan jutaan tahniah diatas kehadiran orang baru bagi pasangan Diana Adam + Lan dan Rashdan + Liza....

Untuk korang, pas baik demam nanti, aku datang jengok k.... Skrang demam lagi ler.... Apa2 pun, happy parenting to both couples....

Diana + Lan, Rashdan + Liza semoga menempuh kehidupan sempurna dengan kehadiran anak pertama u ols! Sebagai kawan and sedara, I'm proud of you guys....

Yang menariknya, dua2 pasangan ni dapat baby boy dalam hari yang sama



Links to this post
0

Transformer : Revenge Of The Fallen

Posted by Cikgu Fitrie on 8:25 AM


Can't wait to watch this movie this weekend!




Everybody's fav, Bumble Bee... One thing la bout the first instalment, I hated Megan Fox.... I just can't feel her character in the movie. Sorry! Hopefully this time around, she acted better...!

Links to this post
0

Terminator Salvation, a late review!

Posted by Cikgu Fitrie on 8:18 AM in
Last Thursday ( last week of school’s holiday ), aku, ful and his sister, went to watch Terminator Salvation. What can I say about the movie? It was super fantastic, super excellent. I would give 10 stars out of 5! Memang best giler... Takde satu scene pun yang membosankan!

Start dari mula movie tu je dah full packed action! Right to the end, Pow! Pow! Pow! Bam! All packed up and loaded with actions!

Character wise, I love Christian Bale, Moon Goodblood and of course, Sam Worthington! Mengujakan!



Marcus! He's tough!



John Connor... Even better!

Unlike Terminator 3 : Rise of the machine ( cerita tu cheesy sangat! )... Many “inappropriate” scene for the so called tough, terminator! Remember the male stripper’s star shaped shade! Memang kelakar tapi tak sesuai letakkan watak tu dengan comic relief!

And of course, what is a Terminator Salvation without their original Terminator, Arnold S! He played the same evil robot character and plus, he naked!

Apa2 pun, Terminator Salvation ni menunjukkan kematangan franchise Terminator. I was really moved by the ending of the movie... And as well, how a man can changed for a better future and not knowing he being used by the Skynet! Tak faham? Gi beli tiket pas tu nengok sendiri....!

I gave this movie a full 5 stars!

Links to this post
0

Warisan Kampung Stay

Posted by Cikgu Fitrie on 4:52 PM in ,



Hey peeps. Kali ni nak tulis pasal entry yang lama dah tertangguh. Nak mai habaq kampung halaman aku. Haaa... Ni lah kampung aku yang indah dan permai tu. Masih mengekalkan tradisi dan kemelayuannya. Haaa... Kalau sape percaya ayat aku tadi, hang pa dah kene kelentong! Hehehehe.... Well actually ni pics masa aku gi Warisan Kampung Stay yang terletak kat Batu Kikir, Kuala Pilah Negeri Sembilan.



Kalau uols nak tau, rumah dan persikitaran kampung stay ni lah dia wat lokasi drama citer Anak Betong. Ala, citer Sheila Rusly jadi puaka bertudung! Motif?

Ok. Tempat ni masa kitorang datang ( aku, ful ngan kakak dia ) taklah se'inviting' mana. Kitorang datang pun saje2 nak rasa camne duduk kat homestay. Tapi konsep Warisan ni ialah konsep Kampung Stay. Ala2 dok hotel kat dalam kampung.

Interior dalam rumah tu sama je macam korang nengok dalam citer Buluh Betong tu. Thats why masa nengok citer tu aku tak layan sangat sebab pondok shiela rusly bertapa tu ada kat belakang rumah ni jer! So, tak dapat tak menghayati! Bytheway, aku suka konsep dalam rumah tu. Memang bersih dan mendamaikan. Not much furnished but ok lah. Bilik dia pun simple je.










Exterior dia pun bersih dan mendamaikan. Imagine bangun tido kat kawasan kampung yang hijau dan menyegarkan! Sejuk! Bilik dia ada yang katil single dan ada yang double. Kalau tak silap ada 6 bilik semuanya.







Kawasan tempat ni luas jugak. Belakang rumah ni ada padang besar untuk aktiviti sukaneka dll. Ada gak beberapa buah chalet kalau nak adventurous sikit.

Dorm room pun ada gak kalau sesapa nak bawak rombongan ke sini. Tak jadi masalah. Tempat ni banyak tempat nak tido. Kalau tak cukup gak, bawak khemah, kita camping ramai2 kat padang tu!














Bukan tu je, kat sini ada dewan terbuka kot2 korang nak wat ceramah ke bengkel menjawab soalan UPSR ke, taklimat kajian tindakan ke. Karaoke pun boleh!






Best part is, ada satu pondok untuk korang istirahat kat belakang tu. Tempat ni lah yang jadi umah Shiela Rusly. Bestkan!














Tu depan pondok dua tingkat tu ada satu tasik buatan. Rasa macam nak swimming je, tapi macam geli je sebab air dia tak macam swimming pool kat umah aku. Umah aku airnya biru siap ada waterfall and jacuzzi! Oppps hot spring pun ada! Kelas kan umah aku.

Pastu, belakang pondok ni ada sungai yang mengalir. Masa aku datang sungai ni tengah surut dan ngan baiki tanah dia ( conservation ) yang nak hampir runtuh akibat hakisan. Kata orang yang jaga tu, tempat ni diorang wat sukan air and htan kecil kat belakang tu diorang buat jungle trekking!




Ni antara pemandangan yang ada kat sana. How refreshing! Beside kat situ gak ada demonstrai masakkan kampung kalau kita request!






So, enjoy! Visit http://www.kgstay.com/ untuk maklumat lanjut dan tempahan.

Links to this post
0

Sambutan Hari Guru Peringkat Daerah

Posted by Cikgu Fitrie on 2:42 AM in , ,
27hb May hari tu aku ada dapat jemputan untuk menghadiri Majlis Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Daerah. Majlisnya berlangsung pada 28hb ( Khamis ). Tempatnya di SMK Gemereh. Last time pergi sana sebab jadi hakim pertandingan poster sempena anti dadah kalau tak silap. It was decades ago! This time I came invited as one of the recipient of the anugerah... :P

Aku gi sana sorang. Sampai sana cari parking kat luar je sebab kat dalam tu jammed! Tak koser nak tunggu lama2 sebab ada satu lori tu blok jalan sbb tu susah nak masuk. Last2 parking kat tepi jalan kat tama perumahan tu. Well, at least I'm not the only one who parked outside. Pikir2 pun, senang nanti nak balik!

Sampai2 je keadaan ala2 hura hara sikit sebab masing2 sibuk nak daftar. Pas daftar tu terserempak lak ngan Cikgu Romzi. Lama tak jumpa, and sorry tak dapat berbual lama sebab rasa tak tentu arah. Crowded sangat! Pastu AJK pendataran tu bagi satu beg yang dalam dia ada beberapa jenis kuih and mineral water. Ok! Aku pun amik tempat dekat designated chairs. No kerusi aku 313 kalau tak silap.

Duduk je kat situ, sebelah aku dah ada cikgu yang dapat anugerah sama ngan aku. Poyo. Tak koser nak layan. Sesuailah! Sambil2 tu sempat snap pic pentas dia. Meriah gak backdrop dia!




Semua lengkap masa tu. Siap ada cameraman ala2 nak rakam filem Mariah Mariamah 2. Salah sorang media team tu aku kenal. Cikgu Aizad. Lama tak jumpa dia. Maklum lah dah lama tak lepak2 luar!

Dalam 15 - 20 minit menunggu, tetiba je dengar lagu zapin. Rupanya pengarah dah sampai. Tapi kena pit stop jap kat pintu masuk sebab budak2 menari zapin. Rasanya lagu tak habis dah kene stop. Sebab abruptly je lagu tu terhenti. Pengarah masuk diiringi PPD Segamat and other vips including HM aku.



Tu diah. Saje je bagi gambar tak clear supaya uols dapat teka sendiri yang mana satu PPD yang mana satu pengarah!

Konsep ala2 tradisional tu dah kira old fashion sikit bagik aku. Ngan bunga telur la bunga mangga la, sume majlis yang aku pergi macam tu jer kaedahnya. Kan best kalau ada kelainan sikit. Maybe sesape ada idea ke cuba sumbangkan sikit camne nak bagi majlis ni tak cliche!

Pastu ada nyayian lagu dari Koir PPD Segamat. Among others, our Cikgu Jazzmill. Cikgu yang nyanyi sebelah Jazzmill tu very entertaining to look at! Very lively!

Gitu gini gitu gini, tibalah masa nak amik sijil penghargaan aku. Banyak2 penghargaan yang diberi hari tu, yang interesting ialah penghargaan kepada penderma darah paling banyak, penghargaan/sumbangan kepada guru yang sakit berpanjangan dll. Tak pernah dengar pun sebelum ni. Hehehe...

So, masa nama aku diumumkan, dengan segaknya aku naik ke pentas. Yang tak bestnya, AJK Hadiah macam tak prepare. Naik2 je, pengarah cakap lepas ni tukar balik sijil ni sebab nama salah! Motif? Kan ala2 tak kompeten je AJK Hadiah. Depan pengarah pun leh wat silap. Bukannya takde rehearsal. Kalau mende ni jadi kat sekolah aku, tak tau lah apa jadi. Dapat NCR agaknya!

Pas habis penyampaian hadiah, tiba masa bagi hadiah untuk Tokoh Guru lak. Montage yang disediakan memang menarik. Tapi sekali lagi, AJK Hadiah screwed up! Masa Haji Ramli nak amik hadiah dia, punyalah lama pengarah dan penerima tu tunggu AJK Hadiah siapkan hadiah. Ntah2 apa2 ntah. Cikgu yang duduk belakang aku siap cakap "Ish3... Malunya depan pengarah jadi macam ni... Malunya...." Erm... Aku senyum sinis jer!

Apa2 pun, persembahan cuma Koir jer. Yang lain rasanya berjalan lancar. Sempat gak amik gambar kat pentas tu. Walau pun tak clear, aku malas nak snap balik sebab segan!



Habis je majlis, aku start kete, terus balik! Apa2 pun aku bangga sebab dapat anugerah ni dan sebagai motivasi diri buat aku untuk teruskan pencapaian aku! InsyaAllah. Sejahat2 aku kat sekolah tu, dapat gak kan! Uols? Bila lagi?


Links to this post
0

Makan sedap kat Seremban 2!

Posted by Cikgu Fitrie on 9:39 AM in
Dah lama rasanya nak tulis pasa satu kedai makan kat Seremban 2. Sebab memang sedap makanan kat situ. And everytime I had time and chance, I will always go there to grab a bite. Bukan apa, sebab ada satu specialty kat situ yang banyak kedai kat Segamat or any other places yang takde.





Rasanya, pernah dulu tulis article pasal kedai makan ni. Ok, apa yang menarik kat sini ialah lauk daging cincang dia. Yup. Kat Segamat so far I havent came across any restaurant that sell lauk ni. Memang sedap. 5 bintang bagi kat resepi ni.



Beside, kalau nak sayur goreng lak, unlike any other places, tempat ni mmg ada jual asparagus, brocolli, capsicum dll goreng. Pun sedap gak.

Boleh dikatakan everytime makan kat sini, yang jadi staple order kitorang ialah daging cincang, brokoli goreng, telur bungkus dan sup ekor. Sup dia pun memang best giler. Dan tentang beverage lak, ada satu dua drink yang I supposed uols tak pernah dengar. Kat sini pun ada gak. Tapi lupa nama dia apa. Kalau tak silap Turbo 3 Rasa. Tapi dia combination fresh manggo ngan tembikai yang diice-blendedkan. Dalam cawan tu ada 2 layers colour! Memang interesting and sodap!



Tempat dia kat area taman perumahan kat Seremban 2. Kalau dari Jusco t, terus jer.Lepas Petronas ada traffic light pastu ada lagi satu pastu belok kanan. Terus je sampai jumpa are kedai2. Nama kedai tu Tom Yam Turbo. Kat situ kalau nak kenal kedai tu, ada satu udang besar tengah gerak2kan kaki dia! Hehehehe... Ooopppssss... lupa, kalau tak silap kedai dia bukak malam jer!



I recommend this to u guys coz it worths it!

Links to this post

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.