0

Cuti-cuti Malaysia : Utara Bahagian 1

Posted by Cikgu Fitrie on 11:48 PM in ,
Tajuk entry kali ni sebenarnya nak wat cuti-cuti Malaysia : Langkawi - Perlis - Kedah - Penang - Perak, tapi oleh kerana panjang sangat, dipendekkan tajuknya Cuti-cuti Malaysia - Utara...! Boleh? Hahahaha... Bolehnyer!

Haaa... Sebenarnya aku ni baru je balik dan mengadap laptop ni... Masih terasa letih lagi sebab jalan-jalan kali ni melibatkan 4 negeri : Kedah, Perlis, Penang dan Perak... Well, kali ni more to jalan2 makan angin sambil jumpa sedara jer... Bukan beria sangat, except masa kat langkawi ( destinasi utama untuk menghabiskan duit! )... Hahahah.... Motif barang murah kat sana? Mana ado eh!

Kalau nak shopping untuk beer, liquor n ciggies, memang lah murah, tapi bab perfume, baju, coklat, sama je! Baik gi duty free kat JB, dekat sikit! Hahaha...

Oklah, first stop nak cerita tentang perjalanan destinasi pertama : Langkawi...

Mula2 gerak dari Kuala Pilah ( dalam kol 5 petang lebih sikit ) terus menuju ke Perlis... Dan dipendekkan cerita banyak sangat pit stop sepanjang perjalanan... Every pit stop mesti ada mende dibelinya untuk makan2... Lum sampai sana lagi, seratus lebih dah habis dok beli jajan2 bagai!

Sampai di Perlis, 25 December, pagi dalam kol 4 lebih sikit... Punyalah payah nak cari hotel sebab sumenya fully book especially kat area jetty nak ke Langkawi... So, we ols decided menginap kat federal hotel kat bandar Perlis... Getting to know Perlis, macam kesian sebab bandar dia macam pekan kat Labis jer... Tapi best gak lah...! ( saje amik hati! ) :p

So, sampai je kat hotel, sume bergelimpangan tidoq sampai tak ingat nak bangun... Sedapnya dapat tilam lepas many hours dok dalam kete...! Huhu....



Ni lah hotelnya, walaupun bukan 5 star seperti biasa kitorang sewa, tapi ni je lah yang jumpa dan masih kosong... So, kalau nak hotel five stars, merasalah tempah awal2...!

Sok nya, pas bangun dan siap2, kitorang pun dengan rasa excitednya, , menuju ke jeti Kuala Perlis untuk membeli tiket dan bersarapan ala utara... Sampai je kat sana, rasa syok gak sebab ala2 cantik tempat tu... Ala2 cantik jer...!









Sorry pic yang atas ni terbalik.. So, nak jelas, sengetkan kepala anda yer.... Ok, pic atas ni ialah pic arca belangkas yang menyambut anda sebaik saja sampai di Kuala Perlis....

Sampai je kat jetty tu, ada orang2 yang menyambut anda untuk parking kete di tempat parking... Bayaran ikut berapa lama anda di sana... Kalau balik petang, RM8 ringgit kalau tak silap... Kalau balik esok, belas2 gak lah harga dia... Mungkin sebab musim perayaan dan kete terlalu banyak....! Banyak bangat! Tak tipu... Memang banyak....

Punyalah terkejut melihat keramaian orang yang ada untuk ke Langkawi... Meraih macam ada pesta! Tak caya.... Nengok pics bawah ni.... Sampaikan nak beli tiket pun kena beratur panjang.....



Ooopppsss sorry, gambar org beratu takde dalam album ni.... So, agak2 je lah berapa panjang kena beratur berdasarkan jumlah orang yang anda lihat dalam pics di bawah ini.... OK!







Harga tiket yang dipamerkan.... Saranan : Jangan beli tiket ferry biasa, beli tiket ferry express yang biasanya lebih cepat sampai dari ferry biasa!




Tempat menunggu untuk naik ferry.... Very der ramai! sangat ramai... Terlalu ramai.... Macam nak kerjakan umrah! Mmg ramai sampai berasak2...! Nanges...!

So, lepas delay about one hour, barulah ferry yang dinanti2kan sampai... Berdebar tau.... Walaupun ni second time naik ferry langkawi....!

Macam biasalah.... Berasak2 merupakan tema percutian kali ni... Saksikan macam mana kami berasak2 masuk ke ferry!







Tak best sebab dapat dok belakang sekali... Bunyi enjin dia macam kat sebelah telinga dan toilet dia, macam toilet yang dah 3 bulan tak servis.... Benci! Saranan : Jangan naik ferry ini, sebab tak best, tempat duduk sempit dan tak best sebab bising... Nak lelap pun tak dapat! Tension!...!

Bersambung leh tak? Sebab ada kelas jap lagi...

OK, tunggu bahagian 2 k....!


0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.