4

Cuti-cuti Malaysia : Ipoh

Posted by Cikgu Fitrie on 11:55 AM in
Haaa... Ni nak sambung sat! Hari tu, entry pasal cuti2 malaysia ni tak habis lagi nak cerite... Hari tu sempat cite pasal Tambun je kan... Haaa... Masa balik Tambun tu, kitorang over night kat Ipoh...

Malam tu, kitorang satu family lepak2 kat bandar Ipoh je... Erm... Rupa2nya Ipoh ni tak lah besar mana pun... Ala2 pekan jer kan! Oleh kerana tak tahu banyak sangat attractions kat Bandar Ipoh ni, so kitorang jalan2 tanpa arah tujuan.... Hahahaha...

Malam tu, lepas balik dari Tambun, kitorang cari tempat makan kat sini... Banyak tempat pusing cari tempat makan, tapi tak banyak macam kat Johor ni... Kedai makan kat Ipoh ni boleh dikatakan tak semeriah kat Segamat and any other part of Johor...! Kak Syarizah ada cadangkan makan kat Medan Gopeng... Oleh kerana dah sampai simpang nak ke Gopeng tak jumpa2, last2 makan kat bandar Ipoh je...

Akhirnya, kitorang makan kat dataran dia kot... Tak pasti, tapi ada fod court kat sana... Banyak gak kitorang order makan... Makan dia memang sedap dan harga pun murah bangat! Memang murah! Last2 baru tahu Medan Gopeng tu bukan kat Gopeng tapi kat Ipoh jer... Takpelah, first time datang... Tak tau aper.... Tunggulah kedatangan kami kali ke dua!

Pas makan, hantar abah balik hotel... Aku ngan Ful, keluar balik sebab malam masih muda... Hehehe... So, kitorang jalan2 gi Ipoh Parade... Erm, tak lah besar sangat, tapi oklah sebab memandangkan takde shopping mall yang besar lagi kecuali Jusco... Haa... Dalam sibuk2 berjalan2 tu, sampai kat satu traffic light tu tak perasan dah kuning, so masa belok tu lampu dah merah dan tak semena2.... Click... Flash... Rupa2nya traffic light tu ada camera... Merasalah tunggu saman sampai!

Pas gi pusing2 tu, terperasan satu area tu ramai orang berhenti... Rupa2nya tempat tu orang panggil Gerbang Malam... Ingatkan ada apa, rupanya macam pasar malam kat Segamat gak, cuma takde jual2 makanan jer... Yang ada cam baju, jeans, baju, jeans, baju, jeans, bundle, bundle, bundle, minyak wangi tiruan, minyak wangi tiruan dll! Banyak kedai tapi jual mende yang sama!



Ni lah tempat tu yang diambil di siang hari...! Lain2 pic yang sempat di amik ada kat bawah ni... So, malam tu pas gi browsing kat gerbang malam tu, kitorang balik hotel sebab dah penat... Lagipun, sok pagi2 dah nak gerak naik Cameron lak...










So, esoknya journey ke Cameron pun bermula! Tunggu entry berikutnya... Dan sambungan Ipoh sebab pas balik Cameron gi Ipoh balik...! Nak tau kenapa? Tungge je lah!


4 Comments


kesian bila org luar dtg ipoh..tu la..baru sampai kat pekan ipoh, itu lak yg dikatakan ipoh..kesian..haha..xpe la..lain kali dtg lg baru celik sikit mata tu explore bebetul...segamat tu xde apa kot..LOL!!


tapi mmg betul la... saya dah g gak... rasa tak happening sangat... best lagi jb... hahaha... tol tak cikgu fitri? cikgu kg sana kan?


Ipoh memg x besar sgt..biaser2 jek..tpi kalo xbiase, org luar memg senang sesat..heheee..:D Tempt mkn kt cni banyk, cume org luar jek susah nk cari..apsal ntah, kate ipoh ni cam pekan jek..:P Yg penting, ipoh...x ader traffic jam...:) heheeee


What i mean by tak besar bukannya ada degrading intention pon... I just compare ngan my hometown... Beside, i love Perak... Especially tambun... cuti ni nak gi lagi...

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.