0

Cuti-cuti Malaysia : Penang Pt 1

Posted by Cikgu Fitrie on 4:50 PM in
Dah terang lagi bersuluh, sebagai cikgu ni kelebihan yang paling best ialah dapat cuti yang panjang... So, oleh kerana cuti dan kalau cuti dok umah je ker pikir pasal kerje je ker, mmg menyesal kalau dah start naik sekolah... Jadi, aku pun sama cam cikgu2 lain gak amik kesempatan ni utk gi jalan2 cuti2 Malaysia... Destinasi? Erm... Masa tu tak tau nak gi mana lagi, so kitorg cuma pek baju ngan barang2, sumbat dalam dalam kete...

Petang tu, around 4pm kitorang tak decide pun nak kemana... Tapi antara cadangannya nak ke Kuantan n Cherating n Bukit Fraser. Siap bukak internet nak carik destinasi! Tapi not sure lagi... So, petang tu gak kita gerak tanpa arah tujuan... Drive punya drive sampai Seremban... Dan dalam perjalanan tu pun macam2 cadangan yang timbul... Antaranya nak ke Cameron n Genting... Dalam masa nak decide nak gi mana tu, Ful cadang kita gi Cameron jer... Dalam hati cakap erm.. ok jer.. Tak berapa excited sebab next weeknya pun nak gi Cameron ngan family...! So, dia ajak balik umah dia kat Kuala Pilah dulu, mandi2 makan dulu pastu gerak...

Ok, fast forward.. Kitorg gerak ke KL dulu, jalan2 kat Kl sambil amik angin malam kat KL... Nengok2 night spot yang budak2 ni lepak... Pastu dan lebih kurang sejam kat KL, kitorang salah masuk jalan sebab nak cari highway last2 sesat sampai ke Rawang n masuk highway kat sana...


Sampai kat hentian RNR kat Tanjung Malim, beli map n snek utk isi2 perut ni... Nengok map, kitorg decided nak naik Cameron ikut jalan yang lagi satu tu... Bukan dari Tapah tapi dari erm... apa ntah nama tempat tu...?


Ingat nak gi Bukit Merah tadi...!

Drive punya drive, sampai kat hentian RNR Tapah... Ful gi makan jap sementara aku sambung tido sebab ngantuk sangat... Habis makan, bukak internet jap nengok lokasi2 menarik kat Perak ni... Nengok cam boring jer, last2 Ful kata "Apa kata kita terus gi Penang?"... Aku pun berkata "On jer!"... Hehehe.. Maka perjalanan diteruskan ke Penang.... Jam Menunjukkan pukul 4 pagi lebih sikit... He kept driving while i kept sleeping... Tau2 dah sampai hentian RNR Bukit Merah sebab Ful nak gi toilet n isi minyak! Dari situ terus je drive sampai ke Penang dalam kol 6 pagi...




Ni pic masa kat RNR Bukit Merah... Ramai berkopiah bagai rasa macam kat Kelantan..!



1926 Heritage Hotel

Sampai je kat Georgetown dalam kol 6 pagi lebih sikit, bukak lah map nak mencari lokasi hotel... Memang banyak hotel tapi nak cari satu pun tak jumpa... Jalan kat sana memang pening! Hehehe... Ada recce 2 3 hotel tapi sume leh check in kol 11.. Tak koser nak menunggu sebab ngantuk sangat... Last2 kol nak dekat kol 7 terjumpa hotel ni yang sangat klasik dan cantik... Makanya, di sinilah kami menginap! Harga Rm105 utuk queensize bed dan bed n breakfast! Chek in! Klik sini untuk tau ttg hotel tu dan reservations!









Ni lah antara pic menarik kat sekitar hotel tu yang terletak kat tengah2 bandar Georgetown...! Kelas kan! Pas check in, kirorg tido jap sampai kol 11 baru jalan2 sekitar Georgetown n Penang... First stop, Batu Feringhi...









Abaikan perut itu sebab sedang mengandung okey!

Oooppsss... Pics kat Batu Feringhi tak banyak diamik sebab tak best... Macam PD jer... BORING! Pics kat atas tu nama dia Pantai Miami... Bukan Kat US k tapi kat jalan nak gi Batu Feringhi...!

Pusing punya pusing perut pun lapaq... So kalau dah sampai Penang mesti kene makan Nasi Kandaq... So, dalam mencari kedai paling sedap, kata orang ada kat lorong apa ntah... Nama kedai tu Line Clear... Mmg ramai masa tu beratur macam nak masuk wayang...! Malas nak tggu peut dah pedih dah ni, so pusing2 kat Gurney Drive, ada satu kedai mamak kat situ... Park kete tepi dan.... voila! Nasi Kandar Penang...




Nak kau.... RM 10... Ful nyer RM 7...



Memang power giler... Sodap! Sangat sodap!

Lepas makan kat situ, kitorang jalan2 pusing2 town... Tanpa arah, saje nak capture building2 yang katanyer diiktiraf UNESCO tu... Erm...





Sama macam kat Melacca, banyak historical or rather old buildings! But nice... Jalan punya jalan, teringat kat Lorong Kulit... Tempat tu penah gi dulu, ada jual barang2 antik and mostly junks!



Tapi masa tu dah kol 3 lebih so banyak penjaja2 dah tutup... So, kitorg plan gi esok jer... In the mean time, terperasan bukit2 kat belakang tu dan teringat kat Bukit Bendera... So, teringin nak naik ke sana... Punyalah hampeh nak cari sign nak ke Bukit Bendera, last2 tanya org... Jalan terus menuju ke Ayer Hitam katanya... Last2 jumpa... Hooray.. Tak sabar nak naik mende merah macam ketapi pendek tu... dap dup dap dup...







Wah... dah sampai...! Parking sume kat sini kene bayar! Ceh... Mat pet lak tu jaga parking! So, kitorg beli tiket, harga RM4 untuk dua orang, tapi katanya naik separuh jer sebab lagi separuh tu tutup sebab kerja2 penyelenggaraan dan pengubahsuaian bagai! Motif? Keji sangat tau! Bukan dekat tau kitorang datang!





Excited tak nyonya belakang tu? Mana lagi excited, Ful ke dia?





Ni antara view menarik yang sempat dicapture... Erm... Sambung nanti leh tak? Penat lah! Nanti lah k... Bahagian 2!





0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.