2

Cuti-cuti Malaysia : Utara Bahagian 4

Posted by Cikgu Fitrie on 12:26 AM in , ,
Ok, sambung lagi... Penat la nak cite pasal habiskan masa kat utara ni... Too many story to tell ler... Tapi takpe... Akan lebih gigih mengadap laptop ni untuk siapkan catatan perjalanan ni...!

Bahagian 3 ada cite tentang gi Padang Besar, Gua Kelam ngan area2 kat Perlis kan... So, skang ni nak sambung lak cite gi Bukit Kayu Hitam... Ok... Camni... lepas kitorang dah habis ronda area yang penting2 kat Perlis, kitorang pun gerak ke Bukit Kayu Hitam... Tujuan utama, sambung jelajah habiskan duit simpanan....! Huhu... Nak ke sana dari Perlis lebih kurang satu jam kot... Tak ingatlah... Takpe, abaikan...!

Sampai je kat sana, kereta mmg penuh... Macam nak kuar tol sungai besi time raya puasa... Mmg meriah kenderaannya... Faktor cuti dan orang Thai nak masuk negara dia penyumbang kepada kesesakan jalan raya...

Sama macam nak masuk Singapore, ada pakai paspot bagai. Tapi bagi org kita, kene lalu lane 5 sebab khas untuk org Mesia je...




Ingat tau, lane 5 sahaja...! Ok, setibanya kat dalam tu, surprise2! Takde pape rupanya cuma gerai panjang dan The Zone... Baik gi kat jb jer! So, masa kat The Zon dalam ni, sausana sama je macam kat The Zone Langkawi cuma sini tak meriah sangat...! Harga barang pun rupanya tak sama antara setiap cawangan the Zone ni...!

Nak snap pics banyak2 pun takde apa yang menarik... So, kesimpulannya, jangan datang sini... Buat habis masa ngan duit jer! Duh!


Gerai2 banyak tu ada dalam ni... Motif ditutup bagai : Hujan tak ingat!



Ok, pas dah borink kat sini kitorang pun gerak ke Kedah semula... Tujuan perjalanan : nak gi umah pakcik Ful yang lama tak jumpa... So, pit stop seterusnya : Kampung Padang, Jitra Kedah!

On the way ke Penang, ada beberapa pit stop yang kitorang berhenti... Firstly, kat kedai jual buah limau bali ni... Kalau nak tahu, sepanjang jalan kat area ni ( tak tau are mana ), banyak sangat orang jual limau bali sehingga kami pun tergoda untuk berhenti! So, apa lagi, siap dapat free sampling lagi... Sape tak nak! So, kalau nak beli, beli lah... Memang sedap rasa sample tu! Hahaha....





Occay... Pas dah beli bagai, kitotang pun meneruskan perjalanan ke Penang... Dan dalam perjalanan ni lak, ternampak satu sign yang jarang2 kita nampak kat Segamat atau kat Kota Tinggi atau kat Kuala Pilah...



Apa lagi, belilah... Ful beria2 cakap suka air ni... Last2 sume tak minum... Tapi kalau sesape yang suka makan tapai, lebih kurang je rasa dia... Ish... Not my taste! Tak tertelan dek tekak ku yang masih bertonsil ni! Pas masing2 rasa mabuk, perjalanan pun diteruskan!

Setibanya kat kampung ni, hati ni bagai dilambai2 oleh padi yang sedang elok menghijau... Untuk orang Johor dan Segamat yang tak penah nengok sawah, saksikan keindahan alam kat sini...! Memang kelas tempat tu...! 5 bintang!

To feel the magic u have to be here...









Ok.... Cantik tak? Malangnya, kitorang tak tido kat sini... Alasannya sebab dah janji ngan orang Penang kita tidoq sana... So, pas makan mee soup sedap dia, kitorang meneruskan perjalanan ke Pulau Pinang... ( 2nd time in a month! )

Oklah... Sebab nak rehat minda jap, entry ni terpaksa disambung selepas night line k! Tunggu....


2 Comments


Emm.. suker la pegi shopping at Bukit Kayu Hitam.. same as me dear.. tiap2 bulan pegi sana.. hehe..


oooo... how nice! nanti kita bawak shopping kat johor lak k! :p

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.