0

Sambutan Hari Guru ( Sorry backdated! )

Posted by Cikgu Fitrie on 7:57 AM in , , , , ,
Tahun ni merupakan tahun terakhir AJK Bilik Guru menjadi AJK Pengelola Sambutan Hari Guru Peringkat Sekolah sebelum AJK Bilik Guru dibubarkan hujung tahun ini. Kak Shah ( Pn Shahrunnizam Bt Hussein ) merupakan setiausaha program kali ni.

Sebagai mana tahun2 yang lalu, macam2 gimik yang disajikan oleh AJK2 yang rajin2 ni. Dua tahun lepas, gimik paling meletup, watikah disampaikan melalui guru yang turun dari tingkat atas bangunan menggunakan flying fox! That was my idea ok! Hari guru tahun tu menjadi sebutan di Segamat kerana Cikgu Azlang ( PPD ) said so!

Last year, watikah hari guru disampaikan oleh pasangan pengantin muda. Konsep perkahwinan Melayu, hasil idea Kak Shah ni mendapat sponsor pelamin, pakaian pengantin dan Andaman dari Galeri Andaman Hanie ( Kak Ani Taman Yayasan Segamat ) dan solekan oleh Zah Andaman ( Zah Mustafa Felda Kemelah ). It was a group effort to make the celebrations last year an event to remember. Pastu, jamuan makan ala western disajikan sebagai jamuan guru. Yes, we had chicken chop, fries, coleslaw, bun etc. Dan paling best sume pakai tema purple tahun tu.

This year, we decided to step up from last year. Making this year event something to reminisce long after since this is the last hari guru even we hosted and planned. Nak bikin gempak sikit... Mula2 tu banyak idea yang datang. First konsep jawa dari red carpet sampai jamuan. Last2 tukar konsep lak! Penat carik lagu jawa, edit lagu bikin happening, last2 tak jadik! Apa pun, konsep tahun ni pun last minute gak! Dapat sponsor dari Fasha Taman Perling!

Konsep this year ala2 garden wedding sikit. Tu backdrop untuk red carpet and teachers seating.





Majlis dimulakan dengan perarakkan masuk guru2 ala red carpet. Masuk dua orang – dua orang. Lagu red carpet pun modern n fresh. Lupa nama lagu tu. Habis je red carpet, lepas sume guru amik tempat, even took off ngan nyanyian lagu rasmi. Oh ya, sume guru hari tu black and white.


Satu-satunya pasangan yang berani berpelukkan dikhalayak ramai! :p


The master mind ( Kak Shah ) tetap nak vogue pakai baju yang ala2 kaler lain dari org! Motif? Konsep Anugerah Industri Musik katernyer!


Its me, diva of the day, and my significant other of the day, Faeizah!



Majlis diserikan dengan persembahan pembukaan dari anak-anak istimewa Kelas Pendidikan Khas SKBP. Diorang menyanyikan dua buah lagu nashid, My Mother dan Umi. The best past was, one of the singer is Chinese. Yup, Daniel Tan is singing nashid. I'm impressed!



Habis je persembahan pelajar, ada penyampaian hadiah dari badan pengawas PSS. Thanks Kak Pah. Oh ya, masa red carpet tadi pun ada dapat hadiah dari lembaga pengawas. Thanks to Kak Idah. Ni pic Asri excited dapat hadiah! Rasanya ni hari guru pertama buat dia sebagai cikgu! Ustaz Rahim lak, ala2 control ayu sebab lum dapat lagi hadiah! :p


Rizuwan and Shana, the emcees for the event. Sama padan tapi tak sama tinggi!

Gimik Penyampaian Watikah.

Last two years, penyampaian watikah diberikan dengan cara yang lain dari yang lain. Dulu flying fox, pastu amik masa tepung tawar pengantin. And this year takde pengecualian. Idea kak shah : Pakai posmen. Mula2 skeptikal sikit. Rasa macam tak gempak jer. Tapi pas dah jalan program, rasa ok lak!

Lepas umumkan pembacaan watikah, lagu James Bond remix modern tu dimainkan, posmen masuk masuk dari belakang dataran naik motor posmen hantar bungkusan kepada guru besar. Rasa macam secret mission lak! Nasib baik surat tu tak self destruct macam dalam citer Mission Imposibble! Kalau tak, merasa berasap pentas.







Pas pembacaan watikah tu, sepatutnya ada mercun tapi since lupa nak suruh kak shah bawak, simpan je lah mercun tu dulu! Lepas, habis baca watikah, simbolik perasmian ialah tuang ikan dalam baling besar. Konon2nya, murid2 ni ikan, cikgu2 tu air. Tanpa air ikan tak idup! Konon je lah... Tapi kalau pikir2kan betul gak! Pastu, ikrar hari guru dan nyanyian lagu2 hari guru.








Lepas je perasmian tu, kami hadiahkan anak2 yatim sekolah kami ngan hadiah sumbangan dari semua guru.




Habis je, bagi hadiah, saat yang ditunggu2 oleh pelajar2 semua, masa untuk bagik cikgu2 hadiah! Memang banyak cikgu2 ni dapat hadiah! Aku pun tak terkecuali. By the way, cikgu2 ni bukannya mintak2 hadiah2 ni, it’s the thought that counts! Tul tak?


Budak2 excited nak bagik cikgu2 hadiah! Macam kerumun masa mega sale kat Jusco Melaka jer! Uols ada J card ker? Pinjam sat!


Cikgu Jazzmill ngan pose ala2 model iklan Kopi Ali Guar! Sodap!

Kak Ita kelu apabila menerima hadiah ngan banyak. Tak terkata2. Tu yang pose gigi jer tu!

Syamil anak Kak Mizi buat pose ala2 menyampah nengok Cikgu Harda ngan Cikgu Nazuar sebab diorang mintak hadiah handphone!

Kak Mita excited mengambil hadiah dari Shankar sampai terlepas2 hadiah lain kat tangan!

Aku yang yang sedang menerima hadiah jam tangan Bonia dengan happy dan Kak Ani kat sebelah tu frust dapat kad jer dari pelajar! Hehehee...


Cikgu Md Nor tak sabar2 nak buka hadiah!


Pas penat berbagi2 hadiah, apa lagi, rehat sebentar sambil makan ais krim!







Ni aiskrim yang dibeli untuk semua pelajar! Best dapat makan ais krim masa panas2 ni!

Kini tiba acara kemuncak, persembahan guru2! Hooray! Memang lawak sangat persembahan2 tu sume. Masa ni lah kita leh nengok ustaz berjoget, cikgu berdikir barat, kura2 boleh tanggalkan shell dia dan masa ni jugaklah nak nengok GB jadi ala2 pejuang Palestin!

Ni antara pics yang sempat disnap sepanjang persembahan guru.
Ju and the gang menarikan tarian KORWARI ( korea + jawa kontemporari )
Si Harda ngan Nazuar sebagai Haiwan Teladan! Hehehe... The rabbit and the tortoise!


Haaaa.....? No komen!


Ni cuba test bau deodorant baru ni, Rexona for teachers!


Ustaz Din ke tu? Sibuk berjoget, budak2 tasmik dilupakan kat surau tu! Ewah2 Cikgu Jazzmill, joget tarian melayu ker Samba ni? Siap ada rambu ramba kat pinggang!
Bestkan. Habis je persembahan guru, ada lagi aktiviti kumpulan guru iaitu bungkus hamper dan pertandingan pakaian gunakan surat khabar! Lagi lawak! Kalau tak caya, cuba nengok pics ni!

Kreatif tul cikgu2 ni!

Selesai cat walk guru2 pakai baju surat khabar, sume bersurai masuk kelas masing2. Bukan apa, esoknya budak2 exam. So, ni lah masa cikgu2 ni nak bagi tips n revise for the exam! Ok, sume beratur masuk kelas. Habis je waktu, budak2 dibenarkan balik.

Last program untuk cikgu2 ni ialah, majlis jamuan makan selepas pelajar2 balik sekolah. Semua berkumpul dikantin utuk menikmati hidangan jamuan.

Menu makan hari tu ialah ikan siakap tiga rasa, kangkung goring belacan, ayam masak halia, tomyam campur, buah dan pudding. Menu ok, tapi personally, rasa kurang sikit. Taste I tinggi ok! Kalau nak sedap makan2 camtu, cuba makan kat Restoran Azmi kat Labis. Try somtam dia skali! Kelas u ols!

Ok, sebelum makan, cikgu2 ni sume dipertontonkan dengan gambar2 sepanjang program dijalankan sepanjang pagi itu. Selepas tu, ucapan GB yang rata2nya memuji AJK kerana berjaya menjadikan sambutan hari guru kita ini unik. Sepanjang karier beliau, sebanyak lapan buah sekolah, SK Bandar Putra lah yang menyajikan kemeriahan dan kelainan sepanjang sambutan hari guru! Tahniah AJK! Tahun depan, kita goyang kaki dan enjoy the event lak!


0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.