0

KES KUTUK GURU

Posted by Cikgu Fitrie on 3:49 PM
banyak betul kes2 kutuk guru ni... bukan tak setuju langsung dengan pendapat diorg ni, but some of the statements given are purely emotionally based. cmon la, cikgu2 yg buat masalah kat korang tu pun tak represent pun all the teachers in malaysia.. malas nak wat research, but cuma peratusan kecil je cikgu mcm tu.. kalau semua cikgu di dakwa haprak, xde la kita dengar peratusan exam meningkat, lagi ramai pelajar mendapat pendidikan yang lebih tinggi, dan takde jugak la dengar cikgu2 yg mewakili negara, negeri, daerah dalam apa2 bidang...

nak dibengangkan apanya dengan cikgu2 ni? gaji? cuti? kenapa? aku pun bengang jugak dengan SEGELINTIR doktor kat spital kerajaan yang tak tau langsung examine their patients sampai jumpa 2 3 doctor swasta lain, baru dapat tau penyakit! Tapi xde lah nak merendahkan martabat dan profession semua doktor kat mesia ni..

lets get real la, SEMUA PEKERJAAN ada PEKERJA YANG HAPRAK but that doesnt justify the entire integrity of the industry.

camni la, sape2 yg rasa yg guru-guru kat malaysia ni tak mencapai tahap / standard yang KAMU inginkan,

1. tukar sekolah ke sekolah yg lebih baik sehingga jumpa the PERFECT school. kalau xde gak, private school banyak.. ala, bukan mahal pun -- kata nak yg terbaik kan, shove out a little la..

2. buat kajian yg thorough tentang kelemahan pendidikan kat mesia, anta ke parlimen.. ( ikut prosedur, jgn dah siap2 buat research terus gi lambung jumpa depa kat atas tu..kang cakap depa lak tak baguih!)

3. paling bijak, DATANG MESYUARAT PIBG... masa tu la leh luahkan yg terpendam... jgn dok tolak2 bahu kawan lak suruh cakapkan...

entahla, bnyak lagi cara nak TEGUR tapi pastikan la cara tu beradab.. sbb nak sembur SORANG cikgu 412720 cikgu2 yang lain akan terasa...

0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.