0

AKU DAN KEHIDUPAN GURU

Posted by Cikgu Fitrie on 2:01 PM in

Realiti aku sebagai seorang pendidik.

Latar belakang

Belum berkahwin - by choice, tidak mempunyai anak ( except seekor kucing, Baby Tigger dan anak-anaknya, Fluffy, Bunny Tail dan Rover ), tinggal bersama seorang ‘adik’ dan tidak mempunyai komitment selain yang dinyatakan. Jarak ke sekolah dari rumah ialah 25 minit perjalanan.

Diari harian :

5.30 pagi
Bangun pagi dan persiapan diri dengan rapi sekali.
6.20 pagi
Bergerak ke sekolah
6.45 pagi
Tiba di sekolah dan bersarapan dikantin.
7.20 – 1.10 tgh
Kelas mengikut jadual.
Sekiranya tiada kelas, menanda kertas, buku latihan, membuat persediaan mengajar. Pada bulan2 tertentu, menyiapkan pelbagai laporan dan projek sekolah serta data2 yang perlu diisikan secara online. Stay back lepas waktu sekolah jika ada projek khas yang akan dijalankan buat masa terdekat. ( note : tak semua online line laju dan mudah macam bukak FB… some are like shit.. key in satu markah  ( untuk satu pelajar untuk satu matapelajaran), 15 minit kemudian baru masuk.. kadang2 kena refresh then masukkan balik ) Kisah benar : key in markah dalam SAPS, start kol 9 pg kol 12.40 tgh baru siap untuk 19 org pelajar untuk satu subjek sahaja…
2.30 tgh
Bersiap untuk pulang jika tiada meeting.
2.55 tgh
Tiba dirumah dan perapian diri.
3.30 ptg
Rehat sebentar
4.00 ptg
Ke pasar membeli bahan untuk masak, fotostat bahan utk budak kelas mlm
4.30 ptg
Masak ( my definition of masak is not nasi, kicap dan telur! )
5.30 ptg
Makan malam dan kemas dapur dan basuh baju
7.30 ptg
Persiapan diri
7.45 ptg
Ke sekolah untuk kelas tambahan ( selang dua hari ) jika tiada kelas, waktu akan diambil untuk update blog sekolah, key in data yang diperlukan, siapkan report dan research yang nak dihantar, buat soalan/aktiviti/bahan untuk kelas, assignments kalau ada
8.10 mlm
Kelas malam
10.00 mlm
Balik ke rumah
10.30 mlm
( lewat sikit sbb singgah seven eleven beli rokok ) Tiba dirumah.
11.00 mlm
Iron baju ( ni lah beban guru bagi aku – iron baju ), prep bahan/perkakasan untuk sekolah esok, sambung buat kerja/laporan/report dll yang belum sempat siap
12.00 mlm
Termenung pikir startegi nak ajar cmne kat skolah / pikir projek2 atau kajian2 masalah pelajar untuk kajian tindakan / terkenangkan si dia dan tido…

Dan kitarannya sama setiap hari…

Just imagine cecikgu yg ada anak2 dan suami, atau anak2 dan isteri, atau anak2 sahaja, atau isteri/suami sahaja.. haha... u get my point right! and all those extra time we spent for the school is our contributions for them. we expect nothing more! Yes, kalau ada org cakap, kelas malam berbayar, but does it worth it? money wise, halal bi halal laa.. its a non-written job description, yg saya kena buat.. setakat duit kelas mlm la, klu nak pikir kaya, mmg saya tak amik tak pergi pun.. but because i love my pupils and they need more than 1 hour per day to learn english, yes i accept...

 Jadi, jangan kata aku takde komitment kat profession aku ok! The only time that I am truly a free man ( not being a teacher ) is when I’m asleep. Other time than that, dah jadi darah daging guru, apa yang dipikirkannya sepanjang hari ialah SEKOLAH SEKOLAH SEKOLAH….

here's another proof ---> **K**L**i**K

0 Comments

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.