1

Entry panas... Perlukan analisis item...

Posted by Cikgu Fitrie on 12:17 PM
Yup... Tetibe jer blog saya ni jadi panas.... Tak tau kenapa... Terangkan please... Ada yang terasa ker? Erm.... Tak jugak... Kalau baca disclaimer bertulisan merah tu, rasanya semua dah jelas... Takde kene mengena dengan yang hidup, hampir mati, taua yang dah mati sekalipun.... Tapi, tak taulah kalau ada yang termakan chilli... Takpe, menurut kajian, cara nak hilangkan pedas makan chilli ialah ialah minum minuman yang berlaktosa... Lactose atau bersusu... Tapi tak digalakkan buat yang lactose intolerant.... ( Tak koser tau nak explain subject sains lak )!

Apa2 pun, ramai reader kat shoutmix box tu yang emosional tak pepasal... Uols makan chilli ker... Takpe, minum susu bebanyak k... Come on la u people... Wake up and smell the coffee... Ceriata tu bukannya ada kene mengena ngan sesape pun... Apa2pun mari kita analisis item dari shout box tu...!

Item 1

Guest menulis
Tulah akibat makan buah tampoi, tak lama lg masuk tampoi le...
Details
2009-04-16 12:59 PM
Aiyoh... Guest, u skolah ke tak? Yang pasti, kalau u sekolah, mesti tak berapa nak bijakkan...! Bukan apa, makan buah tampoi, tak boleh menyebabkan masuk tampoi... However, zaman dulu kala, org cakap kalau makan buah aubergine atau terung dulu kala dipanggil mad apple, mereka beranggapan kalau makan terung tu akan jadik gila... Tapi sebenarnya tidak... Mungkin Guest boleh belajar sikit tentang buah2an yang boleh mengakibatkan kita masuk tampoi... And of course, makan buah tampoi, tak leh masuk tampoi... harap Guest faham dengan penjelasan itu....

Item 2

perkasa kalau llaki tunjukkan kelakianmu, jngan jadi macam pompuan..buat malu prof guru lje.
Details
2009-04-16 5:10 AM
Hahaha... Kenapa emosional sangat perkasa ni... Kata perkasa... Perkasa ke kau ni dik oi... Pertama sekali, kakak nak tegur, ejaan uols sangatlah mengelirukan... Pastinya, ketika adik perkasa menulis shout kat cbox tu, adik terlalu emosi... Datang bulan ker? OOOpppppssss.... Silap taip... Lupa adik perkasa ni semestinya lelaki tetapi very emosi... Dik, perlu ke akak nak tunjukkan kelelakian akak pada adik... Kalau nak jugak, adik tau umah akak kat mana.... Kita lawan kelelakian kita... Nak tak? Erm... Tapi apa penanda aras seorang lelaki itu betul2 lelaki? Adakah cara berpakaian rough and rugged dikira lelaki sejati... Kalau ala2 metrosexual tu, lelaki kah? Erm.... Adik banyakkan bersabar, sebab akak percaya adik mesti lelaki sejati sehingga mencabar kelelakian akak... On second thought, lelaki ke adik sebab bacul tak tinggalkan nama adik dan link adik.... MAYBE NOT!

Item 4

insan ingatlah,setiap manusia ada kesilapan..maafkan je la..
Details
2009-04-15 4:23 AM

Dear Insan, saya setuju dengan pandangan anda. Terima kasih daun keladi. Tapi saya tertanya-tanya juga, kenapa terima kasih dikaitkan dengan daun keladi? Hahaha…

Item 5

johnmaster xbaik wat org nanti satu hari t org akn wat kite
Details
2009-04-15 4:08 AM


Dear Johnmaster, saya juga bersetuju dengan anda… Seperti kisah yang dipaparkan, juga membuktikan orang itu telah kena seperti apa yang dia buat pada orang lain… Dulu dia buat orang dan kini orang pula buat dia… Karma sangat kan?

Item 6

mama Asstrafi.... mengapakah sebab perkra2 yang remeh, dibesar-besarkan. Mengucap banyak2 dik.Buang yang keruh..
Details
2009-04-15 3:34 AM

Dear mama Asstrafi, apa perkara yang remeh? Seperti disclaimer ( penafian ) yang diboldkan dan dihighlightkan, cerita ini tiada kene mengena dengna yang hidup atau yang telah meninggal dunia. Jadi, mungkin perkara ini berlaku di mana2 kerana terlalu ramai yang terasa dengan kisah ini… Pengajaran sangat kan!
Item 7

Guest
Mmg malang kalau dapt ckgu mcm cgfitri ni. Suruh je gb htr kat sek org asli. Biar dia parking sorang2, kalau rebut tpt, biar kena smpit ngan tok bati
Details
2009-04-14 6:36 PM

Dear Guest, betul ke malang? Mungkin ramai yang setuju mengatakan saya malang, tapi lagi malang buat cikgu guest yang berani berkata2 tapi gunakan nickname Guest… cuba akak tulis nama sebenar or better say it to my face… Better… lagi pun, kalau di lihat dari kata2 anda yang mengatakan hantar guru yang macam saya ini ke sekolah orang asli, kenyataan itu sebenarnya RACIST. Kalau cikgu tak faham maksud racist, bukak kamus kat bilik guru atau galleria tu k. Mungkin kalau orang asli baca statement anda, mereka pastinya akan menyumpit diri anda sendiri kerana memperlekehkan mereka dengan mengatakan mereka hanya layak untuk guru yang, I supposed, jahat dan malang macam saya… Ternyata, anda bersifat perkauman… Dan hukumnya buang Negara! This is not what our PM wanted i.e. 1 Malaysia. Jelas, anda tidak sukakan kaum Asli di Malaysia… You racist you…!

Item 8

Nuriberkata..
Yg tulis ni mmg x lyk jadi ckgu. Hrp2 apa yg keluar dr mulut cg.fitri ni balik ke diri sendiri. Baru tahu langit tnggi ke rendah.
Details
2009-04-14 6:27 PM

Dear Nuriberkata, pandai sungguh nuri ini berkata2 tapi amat bodoh untuk membaca. Baca disclaimer tu dulu. Kenapa Nuri ini begitu emosional? Adakah Nuri terasa dengan cerita rekaan itu? Tapi, mungkin nuri terlalu ignorant untuk memahami maksud disclaimer atau penafian itu dan hak-hak disclaimer di sisi undang2… Cerita tu pun belum habis lagi ( kerana ada sambungan ) namun Nuri sudah mula melenting! Kenapa? Kerana nuri ini memang silly! Layak tak layak penulisan did lam blog tertakluk kepada penulis. Kalau nak kata2 indah puitis berlaras standard dewan bahasa, cikgu nuri bolehlah buat blog sendiri… Beside, kalau tak suka kata hanjing tulisan saya, kenapa baca? Sebab, cikgu nuri pun suka cerita2 kontroversi seperti ini… Bukan? Dalam kata kasarnya, Aku pedulik apa, blog aku! Kalau tak suka, ada aku kisah? Hahaha….

Item 9


Cikgubaik Ingat pantun ni, Ingat pulut santan binasa; Kerana mulut BADAN BINASA
Details
2009-04-14 6:19 PM

Dear Cikgubaik… Pandai cikgu berpantun… Tapi, masalah sama, cikgu baik terlupa membaca disclaimer… Jadi cikgu tak perlulah emosi dalam mengkomen saya… Sama juga dengan nuri ( anda menggunakan computer yang sama, mungkin anda pasangan suami isteri atau anda orang yang sama ), anda tidak sebijak yang anda sangka… Fahami maksud disclaimer dan hak-hak disclaimer terlebih dahulu… Jangan terlalu emosi ya…Dan saya rasa pantun ini sesuai ditujukan buat watak guru jahat dalam cerita saya itu… Kenapa? Kerana mulut dia, dia yang binasa… Betul tak? Betul….!

Item 10

harimau brantai Ni bukn bahasa sorang guru..yg ada harga diri ,,ingat sikit diri tu lu sap..klau msyrakat hukum diri anda ...biasanya yg brckp tu lebih biadap
Details
2009-04-13 2:27 PM

Kepada harimau berantai, cuba jelaskan pada saya apa ciri2 seorang guru yang ada harga diri? Adakah dia perlu menjadi seorang ustazah, penyebar agama dan pada masa yang sama suka mengumpat dan megeji, mengutuk dan mengata? Seperti cikgu2 lain yang memberi komen, seperti cikgu nuri, cikgu baik dll, anda semua ni terlalu emosi? Dimanakah terletaknya kewarasan anda sebagai seorang guru? Kenapa tidak berfikir dahulu sebelum melemparkan kata2 anda… Anda ibarat orang bodoh diberikan pil matikan sel otak, anda tidak membaca disclaimer terlebih dahulu, dan ceriat itu pun belum habis dipaparkan, sudah mula berspekulasi! Perlu ke? Sungguh tak professional! Ibarat nengok cerita kat panggung wayang, cerita belum habis dah keluar panggung, pastu pandai2 je cakap cerita tu tak best la, itu lah, ini lah… Harimau berantai ni memang sesuai dirantai… Kalau boleh jangan lepaskan, takut termakan diri diri sendiri lak… nama je cikgu kan!

Item 11

fighter Ni yang bercakap bukan cikgu..ingat sikit ..biasanya yg berckap macam tu..betina jalanan,,tak da maruah lansung.blum bertemu buku dgn ruas....
Details
2009-04-13 2:22 PM

Dear Fighter, nak tergelak pun ada juga membaca komen fighter… Memang yang bercakap bukan guru, tetapi a blogger yang mengambil cereka ini sebagai memberi pengajaran kepada semua. Anda juga pendek akal, kerana memberi statement yang bias seperti itu…. Ada satu soalan yang ingin saya bertanya kepada fighter, mana anda tau betina jalanan takde maruah? Anda ada maruah ke dengan mengatakan orang lain tak bermaruah? Saya rasa tidak…. Saya adalah sebenarnya ruas tu… dan saya tak sabar menunggu buku tu… Apa kata anda gunakan nama sebenar dan lokasi anda untuk kita menemukan buku dan ruas kita… Seperti guru2 bacul yang lain, masing2 Cuma berani bagi nickname jer…. Kalau berani, cakap depan muka aku… Ada berannn? Like I don’t know who u are! Awak pun agak sengal jugak kan, seperti komentor yang lain, sebab cerita tak habis, dah nak melenting! Perlu ker? Tak pro langsung… Awak bukak blog ni pun sebab nak baca berita sensasi jer kan! Bukan apa, nak cakap depan2 takut! Biasalah, manusia, cakap belakang berani, cakap depan nan ado!

item 12

sutinam kenapa bahasa cikgu...nie...teruk...dan tak sesuai sebagai seorang guru...
Details
2009-04-13 8:40 AM

Dear sutinam, laras bahasa yang digunakan semua ada dalam kamus… Takde satu rekaan dan sering digunakan oleh setiap lapisan masyarakat… tak semua guru pun menggunakan laras bahasa yang betul…. Jadi, tak perlu lah kau melenting ye dik oii…! U ols ni kan, very narrow minded… Sebab, cerita tak habis dah melenting. Cerita rekaan pun nak terasa. Disclaimer pun tak baca! Seperti2 cikgu2 yang lain gak, bukak blog ni pun sebab nak baca cerita sensasi jer kan… Tau dah… Tak perlu tunggu lama untuk sorang cikgu ni menyampai cerita sensasi ni pada cikgu2 lain kan… Sebab, aku bagi tau kat sorang cikgu ni secara indirectly, pastu, dalam hari dan waktu yang lebih kurang sama, ramai cikgu2 lain yang memberi komen! Perlu ker? Cuba analisa diri kamu semua…Kalau ada entry pasal kajian tindakan ker pasal buah2an tempatan yang dipaparkan ke, takde sorang pun baca… Tapi kalau cerita rekaan kak *** **** ni di adaptasikan, cepat je meletup rating pengunjung blog ini…

Jadi secara kesuluruhannya, dapat saya rumuskan seperti ini :

Semua yang komen2 tu, terdiri dari kalangan kita yang hanya berani baling batu sembunyi tangan… dan mereka terlupa, dunia IT ni semua boleh ditrace balik… Cumna perlukan sedikit kepakaran sahaja.

Selain tu, yang komen jugak, terdiri dari pro watak guru itu… Masing2 baca tak habis lagi dan buat kesimpulan… Mereka juga terlupa, kisah ini kisah teladan dan watak guru antagonis itu juga telah kena dengan perbuatannya dulu… Dulu buat orang kini dia yang kena… Ramai juga yang pro watak guru tu sebab, dia juga sukakan kontroversi, pasti tertunggu2 apa akan belaku atau meletus! Kalau anda professional, habis baca blog tu, end of story… Ni tak, bagi tau kat sorang pastu sorang lagi… hahahaha… Memang jelas u ols ni makcik wok dalam komik tiga dara pingitan tulisan cabai dalam majalah gila2 circa early 90! Yang komen juga, tak melambangkan diri sebenar…. Sebab guna nama samaran… Kenapa? Takut ker? Apa nak takut, I bukan suka mengadu domba… sikit2 nak mengadu2 sikit nak mangadu… Please lah, these thing will never break me down… Apa2 u ols nak komen, ada aku kisah? Aku peduli apa… Yang penting, u ols pastikan sentiasa mengunjungi blog ini, kerana banyak lagi cerita sensasi yang akan dipaparkan tak lama lagi… Kunjungan anda menguntungkan saya, kerana semakin tinggi rating pengunjung blog saya, saya yang dapat duit. U ols dapat apa? Sakit tak? Haha… Suit you!

1 Comments


uols... nape tak reply balik? sebab tak panas ke jawapan tu? u ols nak yang panas2 saja kah? :P.. hampeh la uols!

Copyright © 2009 Cikgu Fitrie menulis... All rights reserved. Theme by House Of Hanna Ritta. | Bloggerized by Hanna Ritta.